Celstraffen tot 20 jaar geëist tegen terreurverdachten die bloedbad wilden aanrichten
'NEDERLAND AAN RAMP ONTKOMEN'Justitie eist celstraffen tot twintig jaar tegen de zes Arnhemse terreurverdachten die worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag op een festival in Nederland.
Delen per e-mail
De officier van justitie formuleerde vanmiddag de strafeisen aan het slot van een 5,5 uur durend requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Verdachte Wail el A. kreeg de hoogste straf van twintig jaar te horen. Dat komt omdat hij ook wordt verdacht van poging tot moord.
Hij richtte een (onklaar gemaakt) wapen op de politie tijdens de arrestatie in september 2018 bij een vakantiepark in Weert. Tegen hoofdverdachte Hardi N. is achttien jaar geëist. Zijn compagnon Nadeem S., net zoals Hardi N. als eens eerder veroordeeld voor een jihadistisch misdrijf, kreeg een eis van vijftien jaar te horen. De IS-sympathisant keurt de Nederlandse democratie af en ziet moslims die dat niet doen als afvalligen.
Jihadistisch gedachtegoed aan
Morat M. behoort ook tot de terreurverdachten. Hij is geradicaliseerd en hangt nog steeds jihadistisch gedachtegoed aan. In zijn omgeving zijn meerdere mensen veroordeeld voor jihadistische misdrijven. Zijn reclasseringsrapport is, net zoals bij de andere verdachten, zorgelijk, stelt de officier, die dertien jaar cel eiste. Medeverdachte Nabil B. heeft een vrijwel blanco strafblad. Tegen hem werd ook dertien jaar cel geëist.
De zesde en laatste verdachte is Shevan A. Hij was volgens justitie niet een van de beoogde aanslagplegers, maar hij wist wel van de plannen en hielp mee. Hij ondersteunt de sharia en een kalifaat. Ook hij heeft min of meer een blanco strafblad. Eis: acht jaar cel.
‘Grote aanslag voorkomen’
De zes verdachten, in leeftijden variërend van 22 tot en met 36 jaar, groeiden op in Arnhem, twee van hen waren niet lang voor hun arrestatie naar de regio Rotterdam verhuisd. Ze worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag en het vormen van een terroristische organisatie. Het Openbaar Ministerie stelde bij de aanhouding van hen, op 27 september 2018, ‘een grote aanslag in Nederland te hebben voorkomen’. ,,Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikov (AK47’s) een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen’’, aldus justitie.
De officier van justitie formuleerde vanmiddag de strafeisen aan het slot van een 5,5 uur durend requisitoir in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hij benadrukt dat Nederland écht aan een ramp is ontkomen. ,,Bij de aanslag in Parijs vielen 131 doden. De verhalen hierachter zijn het gruwelijkst. Zoals de jonge ouders die voor het eerst weer naar een concert gingen. Of van de vrouw wiens man net te dicht bij de zelfmoordenaar had gestaan, waardoor er geen lichaam meer was om te begraven. Het zijn littekens die nooit zullen verdwijnen. Hoe was Nederland geraakt als dit niet was voorkomen? Ons land is nooit eerder zo dicht bij zo’n grote aanslag geweest.”
Gay Pride doelwit
Tijdens de zittingsdagen van het proces, de afgelopen anderhalve week, bleek dat de Gay Pride in Amsterdam werd overwogen als doelwit. De groep kon echter niet op tijd aan wapens komen. ,,Een aanslag zoals Nederland die nog nooit heeft gezien, geïnspireerd op wat er is gebeurd in Parijs”, stelde officier van justitie Ferry van Veghel vrijdagochtend in de rechtbank Rotterdam.
Want nadat de Gay Pride als mogelijk doelwit is afgevallen, zoekt hoofdverdachte Hardi N. op 23 september 2018, vlak voordat ze denken wapens te krijgen, op internet naar ‘festivals in de lhbt-sfeer’. Van Veghel: ,,Ik denk niet dat hij dat deed omdat hij twijfelde aan zijn geaardheid.” Maar wel om festivals te vinden om toe te slaan.
Bomvest
Hun wapenwens kwam de verdachten uiteindelijk duur te staan. Zowel de tussenpersoon als de wapenleverancier bleken undercoveragenten te zijn. Vlak nadat vier van de zes verdachten in een bungalow op een vakantiepark in Weert de wapens (geweren en een bomvest) hadden gekregen en ermee hadden getraind, werden ze door een arrestatieteam overmeesterd. De wapens waren sowieso niet bruikbaar, de politie had ze onklaar gemaakt.
Op beelden is te zien dat de verdachten blij zijn als ze de wapens krijgen. Morat M. klapt blij. Daarna lopen de verdachten ermee door het huisje, alsof ze militairen zijn, bomvest om. Ze bespreken ook hun plannen: eerst schieten ‘als crazy’. Daarna, als de politie komt, de bomvesten laten ontploffen. Of er kan een persoon achterblijven en pas toeslaan als de politie komt.
‘Wilden naar paradijs’
Wat als deze terroristische organisatie niet in het vizier was gekomen? Dan was het een bloedbad geworden
Volgens het Openbaar Ministerie gingen de verdachten ervan uit dat ze zelf ook zouden sterven bij de aanslag. In afgeluisterde gesprekken met familie is te horen hoe ze spreken over een naderende dood. Zo zei Morat M: ,,We moeten ons klaarstomen voor de dood.” Nabil B.: ,,Als ik in augustus nog leef, insjallah, dan spreken we af.” Een ander sprak over het paradijs. En hoofdverdachte Hardi zegt tegen de politie-infiltrant: ,,We don't wanna surrender alive.” ‘Huiveringwekkende taal’, stelt het OM. ,,Wat als Hardi niet in beeld was gekomen? Als er geen infiltrant was geweest? Wat als deze terroristische organisatie niet in het vizier was gekomen? Dan was het een bloedbad geworden.”
Het OM liet ook veel communicatie zien tussen Hardi N. en de infiltrant. Op een van de ontmoetingen zegt Hardi dat ze ook vijf gewone pistolen willen. ,,Want we willen ons niet leven laten oppakken.” Ook wil hij een autobom. ,,A big one, with remote control.”
‘Gezin beschermen’
De verdachten ontkennen een aanslag te hebben willen plegen. Een stelt mee te zijn gegaan naar het vakantiehuisje omdat hij een wapen wilde om zijn gezin te beschermen, een ander wilde de contactpersonen gebruiken om naar Syrië te reizen. Hoofdverdachte Hardi N., die de groep Arnhemse vrienden bij elkaar bracht en het contact legde met de infiltranten, stelt dat hij is uitgelokt. Niet door de politie-infiltranten, maar door geheim agenten van inlichtingendienst AIVD. Dat die dienst al jaren een undercoveractie had lopen op Hardi lijkt waarschijnlijk, de Arnhemmer is een al eerder veroordeelde jihadist. Hardi zag de mannen waarmee hij online contact had als vertrouwelingen, nu noemt hij ze ‘wolven’ die hem ophitsten en in de val lokten.
In de eerste drie dagen van het proces zijn de verdachten gehoord door de rechtbank. Vandaag is het OM aan de beurt om uiteen te zetten waarom de verdachten schuldig zouden zijn. Aan het eind daarvan zal justitie de strafeisen formuleren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo ervaren mensen uit een van de armste wijken van Nederland de lockdown: ‘Het vriest binnen’
Bewoners van Moerwijk, een van de armste wijken van Nederland, zitten thuis met drie truien aan de lockdown en avondklok uit. De coronacrisis is voor veel Nederlanders lastig, maar voor deze Hagenaars waarschijnlijk nóg meer. -
Video
Politie toont beelden stenengooiers Venlo en relschoppers Amsterdam in Opsporing Verzocht
In het tv-programma Opsporing Verzocht, dat is bekeken door bijna 1,4 miljoen mensen, heeft de politie gisteravond beelden van relschoppers getoond. Het gaat om personen die deelnamen aan ongeregeldheden in Venlo (24 januari) en Amsterdam (17 januari). -
aangiftes
Ex-VVD’er Ronald L. opgepakt na intimideren journalisten en politie: ‘Je kunt maar beter vluchten’
Een voormalig kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere is zaterdag opgepakt nadat hij een video publiceerde waarin hij aangaf dat bepaalde journalisten op een zwarte lijst staan en beter kunnen vluchten of ontslag nemen voor hen iets wordt aangedaan. Ook riep hij demonstranten op om geweld te plegen tegen agenten. Het Openbaar Ministerie spreekt van ‘dwingende en smadelijke uitlatingen’ aan het adres van agenten en journalisten, onder wie een verslaggever van deze krant. -
PREMIUM
‘Wie zijn deze mensen? Trek ze uit hun bed en zet ze voor maximaal drie dagen vast’
Na drie dagen rellen blijven jongeren elkaar op sociale media ophitsen en nieuwe onlusten plannen. Moet het leger ingrijpen om de rust te herstellen, zoals sommige politici willen? Dat klinkt stoer, maar is onzin, zegt politiedeskundige Jaap Timmer. Rek de inzet van de Mobiele Eenheid maximaal op en pluk opruiers vroegtijdig van straat, is zijn advies. -
Tientallen relschoppers nog vast, politie sluit meer aanhoudingen niet uit: ‘Er is veel beeldmateriaal’
Afgelopen weekend zijn er vanwege de invoering van de avondklok rellen geweest in onder meer Amsterdam, Arnhem, Eindhoven, Enschede, Eindhoven, Tilburg en Urk. De schade is in verschillende steden aanzienlijk. Tientallen relschoppers zitten op dit moment nog vast.
-
PREMIUM
Hooligans, onvervalste relschoppers en mensen die oprecht boos zijn: wie zitten er achter de rellen?
Avond na avond vliegen er vuurwerkbommen en straatstenen door de Nederlandse steden. Het land kijkt verbijsterd om zich heen: wie doen dit, in vredesnaam? -
PREMIUM
Hoe Arnhemse jihadi Hardi door domme actie in de val liep
Nederland is aan een aanslag ontsnapt, stelt justitie. Om de zeven verdachten in september 2018 te kunnen pakken, zette de politie infiltranten in. Donderdag staan de terreurverdachten voor de rechter. Een terugblik op deze grote antiterreuractie. -
Slagen voor je schoolkeuze: 16 zaken om rekening mee te houden
Groep 8 is halverwege. Een voorlopig schooladvies is binnen, uiterlijk 15 maart wordt dat definitief. De eindtoets basisonderwijs in april zal daaraan weinig veranderen. Daarom nu: naar welke school voor voortgezet onderwijs stap je straks over? En waarmee moet je dan rekening houden?