Volledig scherm
Een Tilburger moet de cel in voor ronselen van mensen voor IS. © ANP

Celstraf voor Tilburgse IS-ronselaar

Een 32-jarige Tilburger is vandaag wegens het ronselen van een jonge asielzoeker voor terreurbeweging Islamitische Staat (IS) in hoger beroep veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Het gerechtshof in Den Bosch vindt dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het ronselen van een jonge asielzoeker in 2015, maar sprak hem vrij van wervingspogingen bij twee andere minderjarige Arabische asielzoekers. Een van hen bleek geen Nederlands te verstaan, de ander begreep alleen dat het gesprek over IS ging. Daarom werden die zaken niet bewezen verklaard.

Met de derde betrokkene heeft de verdachte wel geprobeerd hem enthousiast te maken voor IS, aldus het hof. De Tilburger wilde dat hij zou meegaan naar het strijdgebied in Syrië en/of Irak ,,om daar samen Amerikanen te vermoorden''. Dat gesprek komt neer op het werven voor IS, aldus het vonnis.

Ernst van poging

Met die strafmaat zegt het hof de ernst van de wervingspoging van terroristen tot uitdrukking te willen brengen. Hem wordt zwaar aangerekend dat hij de regels heeft overtreden die de samenleving tegen terrorisme moeten beschermen.

Tegen de man was in hoger beroep 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist. Hij wordt ook nog vervolgd voor witwassen en bijstandsfraude. Maar omdat hier nog onderzoek naar wordt gedaan, worden deze zaken later apart behandeld.