CBS: Bijna een op tien jongeren krijgt jeugdhulp
met videoBijna een op de tien jongeren kreeg in 2021 jeugdhulp. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Volgens voorlopige cijfers maakten in 2021 444.000 jongeren gebruik van jeugdhulp. Dat aantal zal waarschijnlijk nog oplopen naar 456.000 als een definitieve berekening gemaakt kan worden. Dat betekent dat 1 op elke 9,7 jongeren tot en met 22 jaar in 2021 jeugdhulp kreeg.
Bijna 44.000 jongeren kregen het afgelopen jaar jeugdhulp met verblijf, 21.500 daarvan waren opgenomen in een pleeggezin. Het aantal kinderen dat in een gesloten instelling zit daalt naar 1815 jongeren. In 2020 werden nog 417.000 jongeren ondersteund.
Ongenoegen
Binnen jeugdzorg wordt al langer met ongenoegen gekeken naar het grote aantal kinderen en jongeren dat hulp krijgt. In deze krant pleitte bestuurder Olaf Prinsen van branchevereniging Jeugdzorg Nederland er dan ook voor om minder snel jeugdhulp aan te bieden. ,,Veel dingen die we nu problematiseren horen gewoon bij opgroeien. Niet iedereen die bijzonder gedrag vertoont, hoeft in een hulptraject”, zei hij eerder dit jaar. Ook pleitte Prinsen ervoor de zorg voor kinderen die het thuis écht niet goed hebben beter in te richten.
Over die laatste groep komen overigens minder meldingen binnen bij de Veilig Thuis-organisaties, waar aangeklopt kan worden wegens vermoedens van kindermishandeling. Dat aantal daalde met 8000 naar 120.000 meldingen; vooral vanuit de politie maar ook vanuit jeugdzorg wordt minder vaak alarm geslagen. Het aantal keren dat door Veilig Thuis advies werd gegeven aan slachtoffers, omstanders of professionals vanwege vermoedens van huiselijk geweld, liep overigens juist op met bijna 12.000.
In 5 procent van de meldingen die in 2021 binnenkwamen was sprake van een acuut onveilige situatie.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Dit is de reden dat er een technische universiteit staat in Eindhoven en niet in Arnhem
Eindhoven -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Rutte gaat met zijn geldzorgen nu naar de oppositie
Het kabinet is een ‘heel eind’ met het oplossen van zijn geldzorgen. Tegenvallers en extra investeringen zorgen ervoor dat de begroting op de schop moet, het kabinet gaat nu op zoek naar steun voor de nog geheime plannen bij de oppositie. -
Zure tomatenpuree? Heibel in convenant, nare bijsmaak van uitbuiting spoelt niet weg
Zure tomatenpuree? Die nare bijsmaak komt door de uitbuiting van plukkers in Zuid-Europa, waarschuwt vakbond FNV. Een poging om gezamenlijk met supermarkten en verwerkers iets te doen aan die uitwassen, lijkt mislukt. -
PREMIUM
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
-
-
-
PREMIUM
Man (22) overlijdt na bedrijfsbarbecue terwijl bedrijfsleider en directeur afwisten van salmonellabesmetting
Een pluimveebedrijf uit Lunteren heeft de volksgezondheid ernstig in gevaar gebracht door met salmonella besmette eieren te verkopen. De besmetting kwam aan het licht nadat acht van de elf collega’s van een Duits bedrijf bij een barbecue ziek werden. Een van hen, een 22-jarige werknemer, kwam in het ziekenhuis terecht en overleed tien dagen later.Lunteren -
PREMIUMColumn
Het openbaar vervoer is nooit gratis, zwartrijders zijn dubbel asociaal bezig
Zwartrijders zijn dubbel asociaal bezig, schrijft Joyce Sylvester in haar wekelijkse column. ,,Gelijk korte metten maken met dit gedrag, zou ik zeggen’’.