Volledig scherm
Een leswagen bij het CBR. © ANP

CBR vergeet wekenlang brieven te versturen

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is begin dit jaar wekenlang vergeten mensen te laten weten dat ze hun rijbewijs konden aanvragen. Het CBR kampt al langer met problemen zoals slechte bereikbaarheid en grote vertragingen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) schrijft aan de Tweede Kamer dat ongeveer ‘een vijfde deel van de klanten van het CBR die in het proces zitten om een verklaring van rijgeschiktheid aan te vragen geen besluitbrief ontvangen’. De brieven zijn ‘abusievelijk niet verzonden’.

Het gaat om de periode 24 januari tot en met 14 maart. Inmiddels zijn alle automobilisten alsnog op de hoogte gebracht. Het CBR heeft de minister beloofd de controle te verbeteren. 

Toezicht

Het CBR staat in verband met de problemen onder aangescherpt toezicht van het ministerie. De doorlooptijden van een medische beoordeling zijn te lang en de bereikbaarheid van de organisatie voor burgers met vragen en klachten is onvoldoende. Eén gevolg daarvan is dat veel gezondheidsverklaringen te laat komen, waardoor 75-plussers tijdelijk hun rijbewijs kwijtraken.