Buienradar in de aanslag: dit weekend veel regen verwacht
Er is een grote kans dat je dit weekend je paraplu uit de kast moet trekken. Het wordt dit weekend wisselvallig weer, met hier een daar een klein zonnetje. Dit meldt weerbureau Weerplaza.
,,We hebben dit weekend vaak te maken met buien", vertelt Raymond Klaassen van Weerplaza. ,,Vooral de zaterdag ziet er vrij somber uit, met weinig ruimte voor de zon.” Het wisselvallige weer hebben we te danken aan lage drukgebieden die vanaf de oceaan naar ons land toe trekken. ,,Voor rustig lenteweer is momenteel geen ruimte. Daarvoor hebben we een krachtig hogedrukgebied nodig, en dat is er niet.”
Op zaterdag krijgen we met name in de middag en avond te maken met regen. ,,Er zijn veel wolken aanwezig waardoor de zon niet veel ruimte krijgt", aldus Klaassen. ,,De temperatuur ligt in de ochtend rond de 14 graden. Wanneer de buien vallen zal die temperatuur verder dalen. De wind waait vanuit het zuidwesten en is overwegend matig.”
Lees verder onder de tweet.
Op zondag breekt de zon weer wat vaker door. ,,Toch zijn er dan ook wat buien aanwezig en die zullen in de loop van de dag alleen maar gaan toenemen", vertelt de weerman. ,,Er is daarnaast kans op hagel en onweer.” Het beste weer is te verwachten in de kustgebieden. ,,Daar is de meeste ruimte voor de zon en de minste buien.”
De rest van de week verwacht Klaassen dat het weerbeeld weinig gaat veranderen, maar dat betekent niet dat we alleen maar natgeregend worden. ,,Tussen de buien door zijn er zeker ook mooie momenten.”
Droogte voorbij
Door het wisselvallige weer sinds vorige zomer is de droogte van afgelopen jaren zo goed als voorbij. Op veel plaatsen is het grondwaterpeil weer normaal en ook het neerslagtekort is kleiner dan gebruikelijk. De komende tijd blijft dagelijks kans op buien, waardoor voorlopig geen sprake is van ernstige droogte. Dat meldt het weerbureau Weeronline.nl.
Op dit moment bedraagt het neerslagtekort slechts 26 millimeter. Dat is veel minder dan vorig jaar, toen Nederland rond deze tijd ongeveer 110 millimeter tekort kwam. Het neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel water er verdampt en hoeveel regen er valt. Halverwege mei is het neerslagtekort normaal circa 40 millimeter.
Ernstige droogte
De ernstige droogte van 2018 en regionaal ook in 2019 en 2020 zorgde in het oosten en zuiden voor bijzonder lage grondwaterstanden. Het afgelopen half jaar is er zoveel regen gevallen, dat het grondwater op veel plaatsen weer op niveau is. Vooral oktober en december 2020 en januari van dit jaar verliepen kletsnat. Ook mei verloopt tot dusver nat. In de eerste twee weken van deze maand viel gemiddeld over Nederland al bijna een maandsom regen. Er is zo’n 40 millimeter gevallen, tegen de gebruikelijke 56 in een gehele meimaand.
Door de vele regen is van ernstige droogte geen sprake meer. In de Achterhoek staat het grondwaterpeil op veel plaatsen zelfs hoger dan normaal. In Brabant en Limburg is de grondwaterstand ongeveer normaal voor de tijd van het jaar. Slechts op een enkele plek op de hoge zandgronden langs de grens met België staat het grondwater lager dan gebruikelijk. Akkers liggen er op verschillende plaatsen in het zuiden en oosten wel droog bij. Dat komt doordat de toplaag van het zand door de krachtige zon heel snel uitdroogt. Het hoeft maar een paar dagen droog te zijn om het zand weer te laten stuiven. Dieper in de bodem is de grond nog wel vochtig. Aangezien er de komende tijd regelmatig regen valt, blijft op de meeste plaatsen voldoende water beschikbaar voor de groei van planten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMWaarvan Akte
De vette winst die ze met hun slinkse actie voor ogen hadden, kunnen ze op hun buik schrijven
Waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk, opgetekend door journalist Johan Nebbeling. Deze week gaat het opzetje met een vreemd luchtje niet door. -
Rijn nadert laagste waterstand ooit
De Rijn bij meetpunt Lobith (eigenlijk bij Tolkamer) staat nog maar enkele centimeters boven de laagste waterstand ooit. Dat was op 29 oktober 2018, toen de Rijn zakte naar 6,49 meter boven NAP. Nu staat de rivier op 6,53 meter boven NAP op dezelfde plek. Rijkswaterstaat verwacht dat dit peil de komende dagen verder zakt, want er wordt niet veel regen voorzien in het stroomgebied van de rivier. -
met Video
Strandspullen nog niet naar zolder: volgende week mogelijk opnieuw tropische hitte
Strandgangers opgelet: hoewel regen- en onweersbuien vandaag de grootste hitte uit het land verdrijven, kan het volgende week zomaar weer zomers en misschien zelfs tropisch worden. -
PREMIUM
Al twaalf katten uit dezelfde wijk op mysterieuze wijze verdwenen: ‘Durf geen nieuwe meer te nemen’
Waar zijn de cyperse katten gebleven in de Woerdense wijk Staatsliedenkwartier? Het is een waar mysterie. Onder meer de poezen Lilly, Bowie en Popeye zijn weg, al maanden. Ze zijn nooit gevonden, nooit gezien en dus nooit teruggekomen. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
Zo deel je zo min mogelijk persoonlijke data met Facebook
Steeds meer mensen maken zich zorgen over wat Facebook met hun persoonlijke data doet. Met onderstaande tips hou je zoveel mogelijk informatie privé. -
Personeel NS gaat volgende week staken: ‘Onbegrijpelijk dat NS het hier op aan laat komen’
Personeel van de Nederlandse Spoorwegen legt volgende week en de week daarna plaatselijk het werk neer. Het gaat om estafettestakingen van 24 uur, die aankomende woensdag beginnen in de regio noord. In de daaropvolgende dagen zijn andere streken aan de beurt. De acties volgen op de stukgelopen cao-onderhandelingen tussen NS en vakbonden FNV, CNV en VVMC.