Britse variant rukt op, RIVM rekent op meer ziekenhuisopnames en doden
updateDe afgelopen week zijn er 35.635 coronabesmettingen vastgesteld. Dat zijn er iets minder dan vorige week, toen het RIVM 38.776 positieve tests registreerde. Toch maakt het RIVM zich zorgen. De Britse variant wint namelijk terrein. De variant zou inmiddels al een derde van de nieuwe besmettingen veroorzaken.
Delen per e-mail
Het reproductiegetal voor de Britse variant, waarvan gedacht wordt dat hij besmettelijker is dan de bestaande, zit volgens de rijksdienst op 1,27. Dat betekent dat 100 mensen 127 anderen besmetten en dat de epidemie groeit. De R voor de ‘normale’ variant zat op hetzelfde moment op 0,89. Die variant wordt dus kleiner.
De laatste schattingen van het reproductiegetal dateren van 8 januari. Het gecombineerde getal van beide varianten is 0,95, wat er op duidt dat de epidemie nog krimpt. Dat blijkt ook uit het totaal aantal besmettingen over afgelopen etmaal. Dat bevond zich met 3997 op het laagste punt sinds 24 november.
Lees hier wat het gevolg is van een variant met een hoger reproductiegetal (Premium)
Data van de kiemsurveillance van het RIVM laten zien dat tussen 4 en 10 januari 8,6 procent van de positieve testen de Britse variant betrof. Op basis van rekenmodellen wordt geschat dat van de mensen die afgelopen week besmet werden, ruim een derde de Britse variant heeft.
Tekst loopt door onder de infographic
Door meer besmettingen met de ‘nieuwe’ variant zal het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens op termijn weer hoger worden, schrijft het RIVM. ,,Dat zou betekenen dat de druk op de zorg weer fors zal toenemen in plaats van afnemen. Om deze reden zijn afgelopen weekend aanvullende maatregelen ingevoerd. Het effect van deze maatregelen op het aantal nieuwe besmettingen, zal naar verwachting pas over ruim een week zichtbaar zijn in de meldingen en nog later op de aantallen ziekenhuisopnames.”
De zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant is inmiddels 14 keer in Nederland aangetroffen, schrijft het RIVM, in de kiemsurveillance en bij verder bron- en contactonderzoek. De meeste van deze 14 personen hadden een reisgeschiedenis, of hebben contact gehad met iemand met een reisgeschiedenis naar Zuid-Afrika.
Explainer over de Britse variant:
Instroom
Het aantal nieuwe ziekenhuis- en intensive care-opnames is afgelopen week opnieuw iets afgenomen. In de week van 18 tot en met 24 januari werden 1264 nieuwe ziekenhuisopnames geregistreerd, 182 minder dan de week ervoor. Van deze ziekenhuisopnames werden 241 mensen op de ic-afdelingen opgenomen, 14 minder dan de week ervoor.
Die cijfers komen van ic-koepel Nice, en stroken niet helemaal met die van ziekenhuiskoepel LCPS, die dagelijks gecommuniceerd worden onder auspiciën van voorman Ernst Kuipers. Daar is de instroom al sinds half januari stabiel. Er liggen nog steeds fors meer mensen in het ziekenhuis dan half december, toen de harde lockdown werd afgekondigd.
Tekst loopt door onder de infographic
‘We verwachten dat deze trend doorzet, ook voor de bezetting op de ic en in de kliniek’, schrijft het LCPS. ‘Het beeld blijft onzeker, omdat de Britse Covid-variant veel besmettelijker is dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen.’
Bekijk hieronder onze video’s over de coronavaccins:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMColumn
Wie na veertig jaar voor de klas afscheid neemt, verdient een volle klas en ingestudeerde versjes
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
HAN-studente (18) omgekomen bij ongeluk in Katwijk: ‘Een heel tragisch ongeval’
Een 18-jarige fietsster uit het Brabantse Cuijk is op de Liefkeshoek in Katwijk (bij Cuijk) overleden na een botsing met een auto. De jonge vrouw kwam door de klap onder de auto terecht. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen bevestigt vanavond dat het slachtoffer als eerstejaars studente verbonden was aan de opleiding. -
KNMI waarschuwt voor dichte mist in hele land
Zaterdagochtend is er op diverse plaatsen van tijd tot tijd sprake van dichte, verkeersbelemmerende mist. Het zicht is dan minder dan 200 meter. Het KNMI heeft voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden, code geel uitgevaardigd. -
PREMIUM
Kees (32) verloor in één week zijn ouders aan corona: ‘Droom regelmatig dat ze er gewoon nog zijn’
Kees Onvlee (32) uit Bathmen, verloor in een week tijd zijn beide ouders Fenneke (62) en Peter (68) aan corona. Hij blikt nu, één jaar na de eerste officiële besmetting in Nederland, terug op een bizarre periode. -
PREMIUM
Daniël (26) dronk wat biertjes na het werk, maar toen ging het mis: ‘Mensen werden door de hele auto geslingerd’
Het ging ‘gruwelijk hard’, zag een fietser die op de Laageindeweg in Kootwijkerbroek ingehaald werd door een auto, en even later getuige was van een nagenoeg frontale botsing tussen die auto en een tegenligger. De ravage was enorm na de knal. Vier inzittenden werden met vooral veel botbreuken afgevoerd naar ziekenhuizen.
-
Meteorologische lente begint zacht, maar kou is nog niet uit de lucht
Morgen begint de meteorologische lente. Het weer trekt zich daar echter weinig van aan. Hoewel de week zacht begint, wordt het later namelijk een stuk frisser. -
Video
Burgemeesters pleiten voor meer versoepelingen nu vaccinaties op stoom zijn
De burgemeesters in het Veiligheidsberaad stellen dat er ‘perspectief op versoepelingen van de coronamaatregelen moet komen’ nu het vaccineren van Nederlanders op stoom begint te komen. Dat zei burgemeester Bruls van Nijmegen, voorzitter van het Veiligheidsberaad, vanavond na afloop van het overleg tussen burgemeesters en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren. -
PREMIUM
In de wacht voor het rijexamen: nog even geduld voor het allereerste ritje naar de McDrive
De 17-jarige Daan de Jong moest wel even slikken. Eindelijk was het zover. Na bijna een jaar van lockdowns en fysiek ongemak mocht hij zich opmaken voor zijn rijexamen, maar de examens zijn wéér uitgesteld. Hij moet nog even geduld hebben. Net als héél veel anderen.