Jos Brech wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje).
Volledig scherm
Jos Brech wordt gezocht voor betrokkenheid bij de dood van Nicky Verstappen (inzetje). © Politie

'Brech woensdag naar Nederland'

Hoofdverdachte Jos Brech in de zaak-Nicky Verstappen komt woensdag naar Nederland. Dat meldt de Spaanse publieke omroep RTVE. 

Brech zou om 15:00 uur vanuit Barcelona naar Nederland vliegen, begeleid door agenten, meldt de omroep volgens de NOS. Waar in Nederland hij landt en naar welke gevangenis hij gaat, is onbekend. Het Openbaar Ministerie in Limburg wil niks zeggen over het moment van aankomst: ,,Daar doen wij geen mededelingen over.''

De 55-jarige Limburger zal op Nederlandse bodem opnieuw aangehouden worden. De recherche zal hem zo snel mogelijk willen verhoren, tot die tijd mag Brech waarschijnlijk geen contact met de buitenwereld hebben. 

(Artikel gaat verder onder de foto)

Moeder Berthie, zus Femke en vader Peter Verstappen (links) en rechts Peter R. De Vries, tijdens de persconferentie over de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen.
Volledig scherm
Moeder Berthie, zus Femke en vader Peter Verstappen (links) en rechts Peter R. De Vries, tijdens de persconferentie over de doorbraak in de zaak-Nicky Verstappen. © EPA

Doorbraak

Verdachte Jos Brech kwam al in juni in beeld als hoofdverdachte, toen zijn DNA volledig bleek te matchen met de sporen op de kleding van Nicky Verstappen. De 11-jarige jongen verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de Brunssummerheide in Zuid-Limburg. Nicky's lichaam werd de volgende avond in een sparrenbos vlakbij het kamp gevonden.  

Twintig jaar lang speurden politie en justitie naar de dader, de DNA-treffer werd twee weken geleden als grote doorbraak gepresenteerd door politie, justitie en de familie. ,,Eindelijk heeft de dader een gezicht'', zei Berthie, de moeder van Nicky.
Kort na onthulling van de naam en foto van Brech werd hij 26 augustus in Spanje opgepakt. De verdachte verbleef sinds eind mei in een commune in de heuvels rond Castellterçol, op een uur rijden van Barcelona. 

Bekijk hieronder beelden van de aanhouding van Jos Brech in Spanje:

Hoofdofficier van justitie in Limburg Jan Eland meldt op 22 augustus de grote doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen.
Volledig scherm
Hoofdofficier van justitie in Limburg Jan Eland meldt op 22 augustus de grote doorbraak in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. © ANP
  1. Directeur eendenslachterij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    Directeur eenden­slach­te­rij wil desnoods knokploeg inzetten om activisten te weren: ‘We moeten zelf actie ondernemen’

    De directeur van eendenslachterij Duck-to Tomassen in Ermelo zet alles op alles om zijn bedrijf in de toekomst te beschermen tegen dierenactivisten. Hij wil desnoods een knokploeg inzetten om te voorkomen dat er weer zoiets gebeurt als afgelopen week. Dat zegt Gertjan Tomassen drie dagen na de brand bij zijn eendenslachterij. ,,Als de daders na twee weken weer vrij rondlopen, moeten we zelf actie ondernemen.’’