Volledig scherm
Brandweerlieden bestrijden een natuurbrand in Werkendam. © GinoPress B.V.

Brandweer extra alert: grote kans op natuurbranden

VIDEODoor het droge en warme weer van de laatste dagen is de kans op natuurbranden in Nederland toegenomen. Brandweerkorpsen in onder meer Gelderland, Utrecht, Twente en de Achterhoek hebben daarvoor gewaarschuwd. Burgers wordt gevraagd extra alert te zijn. De brandweer stuurt verkenningsvliegtuigjes de lucht in.

,,De kans op een brand is er altijd, maar met deze droogte verspreidt vuur zich veel sneller'', zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland-Midden. Hij geeft daarbij een voorbeeld: ,,Als je vorige week met een aansteker de hei op was gegaan, dan had je het vuur wel aangekregen, maar dan had je naar huis kunnen lopen voor een emmer water. Als je dan terug kwam, dan had je het vuur daarmee kunnen blussen. Als je dat nu doet, dan is er bij terugkomst een hectare heide weg.''

Risico

De brandweer in de regio Utrecht waarschuwde gisteren al voor het gevaar. De Veiligheidsregio Utrecht verhoogde het risico naar fase 2. Dat wil zeggen dat hulpdiensten extra alert zijn op het ontstaan van natuurbranden. De hulpdiensten zetten verkenningsvliegtuigje Charly in, waarvan de bemanning speurt naar brandontwikkeling. 

Ook de brandweer in Twente en de Achterhoek signaleert een toenemend gevaar. Maandagmorgen stuurden zij het verkenningsvliegtuig Oscar de lucht in om beginnende brandjes snel te kunnen ontdekken. 

De waarschuwingen komen niet zomaar uit de lucht vallen. Op de Ginkelse Heide bij Ede woedde gistermiddag al een forse natuurbrand. Volgens de brandweer stond een terrein van ruim 7 hectare in brand. Oorzaak bleek een oefening van Defensie, waarbij een rookhandgranaat wordt gebruikt.

Kijk hier naar de beelden uit Ede:

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’
  Poldercrash

  ‘Boeing in 2009 op verzoek van Amerikanen uit de wind gehouden bij crash Schiphol’

  Het ongeluk met de Turkse Boeing 737 in 2009 bij Schiphol had een waarschuwing kunnen zijn voor de mankementen die zich later met de Boeing 737 MAX aandienden. Maar informatie die wees op oorzaken is volgens de Amerikaanse krant The New York Times door Nederlandse onderzoekers onder druk van Amerikaanse collega’s niet in het eindrapport gezet. De krant stelt dat de verantwoordelijkheid van het Amerikaanse Boeing destijds ‘opzettelijk is begraven’.
 2. Gesprek Rutte en gedupeerden toeslagenaffaire: ouders voorzichtig positief

  Gesprek Rutte en gedupeer­den toeslagen­af­fai­re: ouders voorzich­tig positief

  Steve Kuipers was één van de tweehonderd ouders die vanmiddag naar Rijswijk kwamen om te praten met premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën). De gedupeerden konden hun verhaal doen, Rutte heeft zijn excuses aangeboden en er is beloofd dat er meer zal worden gedaan om hen tegemoet te komen. Ouders reageerden positief, al zijn de meesten door schade en schande wijs geworden: ,,Eerst zien, dan geloven.’’
 3. Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Victor Vlam en Marcel Hensema in De Ochtend Show to go

  Amerikadeskundige Victor Vlam en acteur/regisseur Marcel Hensema zijn 21 januari te gast in De Ochtend Show to go. Victor schuift aan om ons alles te vertellen over het impeachment-proces tegen de Amerikaanse president Donald Trump dat morgen de laatste fase ingaat en de rechtszaak tegen Harvey Weinstein. Marcel Hensema komt vertellen over zijn theatervoorstelling ‘In de Hens’, de film ‘Goud’ die draait op het IFFR Rotterdam en de nieuwe serie ‘Hollandse Hoop’ op BNNVara.