Foto ter illuystratie.
Volledig scherm
Foto ter illuystratie. © ANP

Boeren op weg naar Den Haag in Drenthe van de weg gehaald door politie: 340 euro boete

UpdateEen groep van zo'n dertig boeren is vanavond in Drenthe door de politie op de N33 bij Rolde tegengehouden en van de weg gehaald. Ze krijgen een bekeuring voor het rijden op de autoweg, aldus de politie.

Politie Drenthe on Twitter

Bij #Rolde autoweg #N33 is een groep van ongeveer dertig tractoren van de weg gehaald. De bestuurders van de tractoren krijgen een bekeuring voor het rijden op de autoweg.

De boeren moeten volgens de politie over B-wegen naar Den Haag waar morgen een grote actie is tegen het stikstofbeleid van de overheid. Ze mogen ook geen gebruik maken van de snelweg met hun trekker. Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft de boeren opgeroepen zich hier aan te houden.

De boeren zijn woedend dat ze een bekeuring hebben gekregen. Het gaat volgens een van de aanwezige om een bedrag van 340 euro. De boeren zijn ook boos dat ze op de N33 zijn tegengehouden. ,,We rijden juist over de N33 omdat dat een veilige weg is. Het is absoluut onveilig om over allerlei dorpswegen te gaan rijden”, aldus één van de boeren.

Ze vertrokken vanavond uit het Groningse dorpje Blijham en kregen gezelschap van een aantal Duitse boeren. Naast de boeren uit Groningen zijn er ook uit diverse andere delen van Nederland boeren onderweg naar Den Haag gegaan.

Buitenhof

Eerder vanavond meldde zich ook al een groepje boze boeren bij het Buitenhof in Den Haag. Het betrof een spontane actie van een groepje boeren uit Midden-Delfland. Nadat de demonstranten een hapje hadden gegeten en een gesprek hadden gehad met de aanwezige agenten, gingen ze er weer vandoor. ‘De sfeer was gemoedelijk’, laat de politie weten. 

Boeren die in de loop van de avond of nacht al in Den Haag aankomen om actie te voeren, kunnen parkeren op de Benoordenhoutseweg in de stad. Dat heeft de politie laten weten. Agenten begeleiden de boeren daar waar mogelijk naar de toegewezen parkeerplaatsen.

Er wordt morgen een groot aantal boeren in Den Haag verwacht. De demonstratie is bij de Koekamp, tegenover station Den Haag Centraal. Boeren kunnen hun tractoren parkeren op drie wegen in de buurt van het Malieveld. Van daaruit kunnen ze naar de Koekamp lopen.

Politie Den Haag eo on Twitter

De tractoren zijn inmiddels vertrokken bij het Buitenhof en staan inmiddels elders in Den Haag geparkeerd. De demonstranten komen morgenochtend naar het #boerenprotest https://t.co/vhsvLSG3VJ