Volledig scherm
De balen met de spijkers lagen op een weiland aan de Hullenweg in Roden. © Privéfoto

Boer vindt spijkers in kuilvoer koeien: ‘met metaaldetector alle balen gecontroleerd’

Wie doet zoiets? Dat vragen bioboeren Klaartje en Hans van Wijk uit het Friese Allardsoog zich af. Ze ontdekten gisteren spijkers in kuilvoer voor hun koeien. De in wit plastic verpakte balen liggen opgeslagen op een weiland in het Drentse Roden, zo'n tien kilometer verderop.

De Van Wijks deden bij de politie aangifte van het voor hun koeien levensbedreigende incident en plaatsten een oproep op Facebook. Daarin vragen ze mensen die informatie hebben over de dader(s) om zich te melden.  

De oproep leverde tot nu toe geen bruikbare tips op, zegt Klaartje van Wijk tegen deze site. ,,We hebben geen flauw idee wie de spijkers in de balen sloeg, maar hopen dat dit mysterie wordt opgelost zodat we weer rust hebben.’’

Dodelijk gewond

Haar man ontdekte de spijkers gisteren bij het ophalen van het kuilvoer. Dat werd vrijdag geperst en verpakt in plastic op een perceel van het boerenpaar aan de Hullenweg in Roden. Bij aankomst op het weiland geloofden de Van Wijks hun ogen niet: het plastic zaten vol gaten en uit sommige balen staken spijkers. 

,,Het voer onder het plastic bederft als er lucht bij komt, maar dat is niet het ergste’’, verzucht de boerin. ,,Onze koeien raken dodelijk gewond als ze per ongeluk spijkers opeten. Om dat te voorkomen heeft mijn man met een metaaldetector alle balen moeten controleren. Heel veel extra werk voor een paar spijkers.’’

Niet zo slim

De Van Wijks denken niet dat degene die de spijkers in het kuilvoer sloeg, wist van wie de balen waren. ,,Wij gaan niet uit van een tegen ons persoonlijk gerichte aanval, maar van iemand die het voor de lol deed. Wij hopen dat de dader onze oproep leest en beseft dat het niet zo slim was en meer gevolgen heeft dan hij dacht. Maar ik denk niet dat we er ooit achter komen’’, aldus de boerin.  

De oproep op Facebook werd al ruim 1700 keer gedeeld en leverde een kleine 200 reacties op. De meeste van mensen die het ‘vreselijk’, ‘diep triest’ en ‘onbegrijpelijk’ vinden dat iemand spijkers in kuilvoer kan slaan. 

Een aantal lezers reageert woedend met teksten als ‘De paastijd is voorbij, maar je zou ze alsnog aan het kruis nagelen', ‘Wat een idioten. Hopen dat ze er nachtmerries van overhouden. En dat ze zelf spijkers in hun lichaam krijgen’ en ‘Achterlijke idioten! Als ze ze vinden de schade laten betalen en een jaar op heropvoedingskamp’.    

Schrikdraadspijkers

Een melkveehouder uit het Gelderse Terborg laat in zijn reactie weten dat hij de spijkers heeft herkend. ,,Het gaat om bijzondere spijkers die alleen door mensen met schrikdraad gebruikt worden. Het zijn spijkers waarmee je de ouderwetse porseleinen isolatoren vast zet.”

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”