Bloemen voor prinses Christina bij de ingang van de paleistuin aan de achterkant van Paleis Noordeinde.
Volledig scherm
Bloemen voor prinses Christina bij de ingang van de paleistuin aan de achterkant van Paleis Noordeinde. © ANP

Bloemen voor Christina bij Noordeinde, dagjesmensen voor dichte deur

Bij de ingang van de paleistuin aan de achterkant van Paleis Noordeinde in Den Haag zijn vandaag bloemen neergelegd ter ere van de gisteren overleden prinses Christina. Ondanks mededelingen dat de openstelling van het paleis en de tuin dit weekend niet door zou gaan, stonden er toch dagjesmensen voor een dichte deur. 

De boodschappen op de begeleidende kaartjes bij de bloemen die vandaag bij het paleis zijn gelegd, zijn gericht aan de kinderen van de prinses en de rest van de koninklijke familie. Een enkeling heeft ook een boeket bloemen bevestigd aan het hek voor het paleis, aan het Noordeinde.

E-mail

Voor het paleis en de Koninklijke Stallen die zaterdag eigenlijk open zouden zijn, meldden zich over de dag verspreid nog veel mensen die de boodschap niet hadden gekregen dat de openstelling vanwege het overlijden was afgelast. Aan kaarthouders was vrijdag een e-mail verstuurd, maar niet iedereen had daar naar gekeken.

Volgens de ijscoman voor het paleis stonden er vandaag geregeld teleurgestelde kaarthouders voor de openstelling van het paleis voor het gesloten hek. Onder hen een buitenlandse familie die de vakantie zo had gepland dat vandaag zowel de stallen als het paleis bezocht konden worden. 

De Koepel

Ook de paleistuin was vandaag dicht, tot verdriet van buurtbewoners die er graag wandelen of spelen. De tuin is gesloten omdat deze zicht biedt op de Koepel, waar volgende week afscheid wordt genomen van de prinses die boven de Stallen een eigen appartement had. De koepel was ooit onderdeel van de omvangrijke woning van de regentenfamilie Fagel, ooit buren van de koninklijke familie. In 1855 kwam de Koepel, een op het oog eenvoudig gebouw dat van binnen echter rijkelijk is gedecoreerd, in het bezit van de Oranjes.

Prinses Christina wordt donderdag 22 augustus gecremeerd. Zij is in de lange Oranje-historie het eerste lid van de koninklijke familie die voor een crematie heeft gekozen.

Bloemen voor prinses Christina
Volledig scherm
Bloemen voor prinses Christina © ANP
Bloemen voor prinses Christina.
Volledig scherm
Bloemen voor prinses Christina. © ANP