Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Binnen twee jaar ook trajectcontroles op provinciale wegen

Binnenkort worden snelheidsduivels niet alleen op de snelweg aangepakt, maar ook op de provinciale wegen. Op een aantal van deze wegen komt er binnen nu en twee jaar trajectcontrole, kondigde landelijk verkeersofficier Achilles Damen vandaag in het Haarlems Dagblad aan.

Hoewel de provinciale wegen goed zijn voor slechts zes procent van het wegennet, viel hier wel bijna een kwart van de 621 verkeersdoden in 2015. De wegen zijn over het algemeen lang en hebben slechts één rijstrook, zonder middenberm en vaak staan er bomen in de berm. Daarnaast zijn er vaak veel kruispunten en mag er tachtig kilometer per uur gereden worden. 

De wegen worden al wel aangepast door wegbeheerders, maar snelheidsduivels lijken zich er weinig van aan te trekken. Trajectcontroles moeten er voor gaan zorgen dat ook zij zich aan de maximale snelheid gaan houden. Toch is niet iedere provinciale weg hier geschikt voor, vertelt Damen: ,,Dat kan alleen wanneer je over een lang tracé de snelheid kan meten. Er moeten ook niet teveel op- en afritten zijn of zijwegen. Ofwel, het stuk weg moet lang genoeg zijn voor trajectcontrole.'' 

Op dit moment wordt er naar vijftien tot twintig wegen gekeken voor trajectcontroles. ,,Van Twente tot de kop van Noord-Holland.’’ Om welke specifieke wegen het gaat, vertelt Damen niet.