Bijna helft van Oekraïense vluchtelingen in Nederland vindt binnen paar maanden werk
Bijna de helft van de Oekraïense oorlogsvluchtelingen in Nederland heeft binnen acht maanden werk gevonden. Reguliere asielzoekers doen daar doorgaans veel langer over. Het gaat vaak om deeltijdwerk als uitzend- of oproepkracht.
Dat blijkt uit cijfers die het CBS woensdag publiceert. Volgens de berekeningen van het statistiekbureau verricht 46 procent van de 65.000 Oekraïense vluchtelingen tussen de 15 en 65 jaar betaald werk. Het meetpunt daarvoor was 1 november vorig jaar, op 1 juli ging het nog om 35 procent.
De meeste Oekraïense vluchtelingen werken als oproepkracht (26 procent), uitzendkracht (43 procent) of met een ander tijdelijk dienstverband (28 procent). Ook werkt het grootste deel van hen in deeltijd: 58 procent werkte minder dan 25 uur per week. 13 procent van de Oekraïners werk voltijd. Wel neemt het aantal uur dat ze werken toe.
De meeste Oekraïners (56 procent) werken in de zakelijke dienstverlening. ,,Onder deze bedrijfstak vallen de uitzendbureaus. Vaak is niet na te gaan naar welke bedrijfstak uitzendkrachten worden uitgezonden", stelt het CBS. Daarnaast werken veel van de vluchtelingen in de horeca.
Uitzonderingspositie
Oekraïense vluchtelingen hebben in Nederland een uitzonderingspositie ten opzichte van andere vluchtelingen en asielzoekers. Oekraïners mogen hier direct aan de slag, terwijl asielzoekers eerst hun asielprocedure moeten afwachten. Maar ook als asielzoekers een verblijfstatus hebben gekregen, duurt het langer voordat ze werk hebben. Pas vijf jaar na het verkrijgen van een verblijfsvergunning heeft 42 procent van de statushouders een (deeltijd)baan, blijkt eveneens uit onderzoek van de SER (Sociaal-Economische Raad)
Toen in februari de oorlog in Oekraïne uitbrak, vluchtten miljoenen Oekraïners het land uit. Half januari stonden er bijna 90.000 van hen geregistreerd in Nederland. Dat aantal stijgt nog steeds. Een ruime meerderheid van de hier aanwezige Oekraïners zijn vrouwen en kinderen.
Van die bijna 90.000 Oekraïners verblijven er 69.000 op gemeentelijke opvanglocaties. De anderen logeren bij familie of particulieren of hebben eigen woonruimte gevonden. Een deel van de Oekraïners die in grote, gemeentelijke opvanglocaties verblijft is wel op zoek naar eigen woonruimte, maar verdient met zijn of haar nieuwe baan in Nederland te weinig om woonruimte te kunnen huren.
Niet-Oekraïners werken meer
Onder de 90.000 vluchtelingen uit Oekraïne in Nederland bevinden zich ook zo'n 7000 mensen die wel in Oekraïne woonden en zijn gevlucht voor de oorlog, maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben. Het gaat voornamelijk om Nigeriaanse en Marokkaanse mannen die in Oekraïne een tijdelijke verblijfsvergunning hadden en daar werkten of studeerden. Zij werken gemiddeld vaker dan de Oekraïense vluchtelingen: 68 procent. Van de mannen tussen 15 en 25 jaar zelfs 77 procent.
Maar na 4 maart vallen deze niet-Oekraïners niet meer onder de speciale opvangrichtlijn die wel blijft gelden voor Oekraïners. Mensen met andere nationaliteiten moeten na die datum de Oekraïne-opvanglocaties verlaten en terugkeren naar hun land van herkomst of zich in Ter Apel melden als asielzoeker. Als ze zich als asielzoeker melden mogen ze pas na zes maanden weer, met allerlei beperkingen, aan het werk.
Bekijk hier onze video’s over de oorlog in Oekraïne:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Aan Taghi gelinkte commando was spil in opzetten nieuwe speciale eenheid
De commando die het Openbaar Ministerie linkt aan crimineel Ridouan Taghi, vervulde jarenlang een voortrekkersrol bij een nieuwe verkenningseenheid van de landmacht. De militair, Sil A., staat inmiddels terecht voor wapen- en drugshandel. -
PREMIUMcolumn
Een verbod op TikTok lijkt de oplossing, maar samenwerken is beter
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Rechtbank spreekt Henk R., alias de 'Zwarte Cobra', vrij van dubbele moordopdracht
De rechtbank heeft Henk R., alias de ‘Zwarte Cobra’ vrijdag vrijgesproken van het geven van de moordopdracht op de Griekse diamantair en drugshandelaar Henie Shamel en de doodslag op zijn vriendin Anne de Witte in Antwerpen, bijna dertig jaar geleden. De twee werden op 9 mei 1993 kort na middernacht in een geparkeerde auto onder vuur genomen door twee mannen en overleden enkele dagen later aan hun verwondingen.
-
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
-
-
PREMIUM
Lubertus en William overleden door de ‘medicijnen’ van Sergio K.: ‘Het was één grote bende’
Een verdachte ‘medicijndealer’ die één grote bende in huis heeft en zo mogelijk methadon verkoopt als temazepam. Sergio K. (31) uit Spakenburg ging levensgevaarlijk te werk. Twee Spakenburgers overleden aan een fatale cocktail van pillen en cocaïne en dat hadden er zo maar meer kunnen zijn, zo bleek vandaag in de rechtbank. ‘Coke en alcohol doet iedereen in het dorp. Methadon is echt next level.’Spakenburg -
PREMIUM
Eindhoven sluit TikTok af voor ambtenaren, account van de gemeente is ook uit de lucht
EINDHOVEN - Ambtenaren van de gemeente Eindhoven hebben op hun werkplek en werktelefoon vrijwel geen toegang meer tot TikTok. Ook het account van de gemeente op de Chinese filmpjesapp is deze week verwijderd.Eindhoven