Bergers: Na ongelukken onnodig lang in de file door procedures
Weggebruikers staan in Nederland bij pechgevallen en ongelukken op snelwegen onnodig lang in de file als gevolg van procedures en protocollen. Bovendien leveren die gevaar op. Dat stelt de Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten, de brancheorganisatie van bergingsbedrijven.
Het werkt veel beter als wij direct met twee voertuigen uitrukken en de ene berger de andere beveiligt
Een van de grote ergernissen is het veiligheidsvoorschrift dat een berger bij een pechgeval of ongeluk pas aan het werk mag als er een weginspecteur van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat is om de plek des onheils te beveiligen. In veel gevallen komt er geen inspecteur of is die te laat.
Dat zegt voorzitter Rob de Jong van de Vereniging Bergings- en Mobiliteitsspecialisten. ,,Het werkt veel beter als wij direct met twee voertuigen uitrukken en de ene berger de andere beveiligt", is zijn overtuiging. De Jong schat in dat daarmee de weg gemiddeld vier tot vijf minuten sneller vrij is dan nu.
Willem Wanrooij van Van Amerongen Facilitair in Arnhem noemt een voorbeeld op de Pleijroute in Arnhem, een van de drukste Gelderse wegen. ,,Staat een berger daar 20 minuten te wachten om een auto weg te halen omdat een weginspecteur van de provincie Gelderland uit bijvoorbeeld Tiel moet komen. En al die tijd stroopt het verkeer op."
Afspraak
Wij willen geen discussie via de media. We zijn in gesprek met de bergers
Voorzitter De Jong van de branchevereniging stelt dat in 2017 in 2.100 gevallen een berger een andere berger heeft beveiligd. ,,Terwijl dit bij circa 23.000 incidenten had móeten gebeuren. Van die 23.000 betreft het zo'n 4.500 incidenten op de rijstrook." Dat laatste cijfer komt uit onderzoek van Rijkswaterstaat, zegt De Jong. De wegbeheerder wil die cijfers echter niet bevestigen.
,,Wij willen geen discussie via de media. We zijn in gesprek met de bergers", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Zij stelt dat er al een afspraak ligt dat bergers elkaar kunnen beveiligen als een weginspecteur niet binnen 15 minuten aanwezig kan zijn. Dat zegt ook de provincie Gelderland, dat een samenwerking heeft met Rijkswaterstaat.
Voorzitter De Jong van de branchevereniging van bergers bevestigt die afspraak. ,,Alleen houdt Rijkswaterstaat zich in de praktijk daar niet aan. Dat is juist ons probleem." Het gevolg van die onduidelijkheid of er wel of geen inspecteur onderweg is: een berger staat zonder beveiliging bij een incident en gaat dan toch maar aan de slag om zo snel mogelijk de gevaarlijke situatie op te lossen. Met alle risico's van dien.
'Iets efficiënter maken'
Bergers tijdens ochtend- en avondspits laten rondrijden op bijvoorbeeld de A12 tussen Arnhem en de Duitse grens om bij incidenten snel te kunnen handelen, wordt niet nodig geacht. Van Amerongen posteert uit eigener beweging zelf tijdens de spits al voertuigen op strategische punten langs de rijksweg, stelt de berger.
Het belangrijkste is dat veel van de huidige bureaucreatie verdwijnt, vindt De Jong van de branchevereniging: ,,Als we het huidige Incident Management bij pechgevallen en ongelukken op het hoofdwegennet gewoon wat efficiënter gaan inrichten, zijn we al een heel eind."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Begeleider zorgorganisatie overleden na mishandeling in Amsterdam
Een medewerker van de Amsterdamse hulpverleningsorganisatie HVO-Querido is overleden aan de verwondingen die hij vorige week opliep door een mishandeling. Een woordvoerder van de organisatie bevestigt een bericht hierover van de lokale zender AT5. Een 41-jarige man uit Amsterdam zit vast op verdenking van doodslag, meldt het Openbaar Ministerie. -
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
PREMIUM
Verdachte in proces Marengo: Ik heb gewaarschuwd voor een hele reeks moordaanslagen
Mohamed el Aissaoui (32), verdachte in proces Marengo, heeft niet alleen een half jaar voor de moord op Derk Wiersum ‘zeker vier keer’ gewaarschuwd dat de advocaten van kroongetuige Nabil B. in levensgevaar waren, hij heeft ook meerdere criminelen gewaarschuwd dat ze op de dodenlijst stonden. Dat stelt hij vanuit het Huis van Bewaring tegen Het Parool. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Update/Met video
Vanaf 2026 minstens hybride warmtepomp verplicht bij vervanging cv
Vanaf 2026 worden huiseigenaren verplicht om bij vervanging van hun cv-installatie ten minste een hybride warmtepomp te laten installeren. Liever nog een volledig elektrische warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Het kabinet wil huiseigenaren zo dwingen sneller over te stappen op ‘groenere’ manieren om hun huis te verwarmen.
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
PREMIUM
Pluimveebedrijf van Sijds was eerste met vogelgriep: ‘Elke ochtend angst als ik de deur van de stal open’
Zijn bedrijf had de twijfelachtige eer het huidige vogelgriepseizoen te openen. Maar vraag pluimveehouder Sijds Dijkstra (65) niet of hij zich schuldig voelt over de misère in pluimveeland. Dat is de meest stompzinnige vraag die hem in de afgelopen periode werd gesteld. ,,Alsof mijn bedrijf de verspreider is. Als ik niet de eerste was, was het wel een ander bedrijf.” -
Minister gaat files te lijf met de inzet van extra bergers
Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat meer bergers posteren op strategische plekken langs de snelweg. Ook komen er meer weginspecteurs, die toezien op de berging en de weg weer vrijgeven of het verkeer omleiden. Ze hoopt zo de files door ongevallen en pech te verminderen.