Volledig scherm
PREMIUM
© Hollandse Hoogte / Joost van Den Bosch Broek. Bewerking Mark Reijntjens

Bepalen computers straks ons hele leven?

Blik in de toekomstHoe ziet ons leven er straks uit? Kunnen we een verbeterde versie van onszelf produceren, alles maken wat we zelf willen? Als we niet uitkijken, bepalen computers dan straks ons hele leven?

Het zijn brandende vragen over een wereld die nooit een stilstaande vijver is: de wetenschap. Natuurkundige Robbert Dijkgraaf (58), hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton (VS), behandelt in zijn tv-colleges over Leven, Technologie en Informatie een toekomst die er al is. Niet in de huiskamers, maar in laboratoria en universiteiten.

  1. Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het dna van baby's?
    PREMIUM

    Ethisch dilemma: mag je knutselen aan het dna van baby's?

    De knapste koppen van Nederland vertellen deze zomer over ontwikkelingen in hun vakgebied in de Zomeruniversiteit. Vandaag deel 2: De nieuwste gentechnologie brengt mogelijkheden in beeld die lang sciencefiction leken. Biomedisch ethicus Guido de Wert beantwoord vragen als: Hoe ver zijn we nog verwijderd van nare ziektes uit te schakelen in ons dna, baby’s met blauwe ogen op bestelling en voortplanting van twee mensen van hetzelfde geslacht?