Volledig scherm
Gevangenis Zuyderbos in Heerhugowaard © Google Maps

Bajes Heerhugowaard uitgekamd na ‘feestje’ van gedetineerden

De gevangenis van Heerhugowaard wordt cel voor cel doorzocht. Die zoektocht moet de telefoons boven water brengen waarmee gedetineerden wangedrag hebben gefilmd en de wereld in hebben gestuurd, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Op twee opgedoken video’s zou te zien zijn hoe groepen gedetineerden in de penitentiaire inrichting Zuyderbos in Heerhugowaard elkaar feestend en dansend filmen en keukenmeubilair kapot smijten. De gevangenen filmen elkaar buiten hun cel zonder dat bewaarders in actie komen. Het beeldmateriaal is in handen van De Telegraaf.

Het departement noemt de beelden van dansende gedetineerden die een gevangeniskeuken kort en klein slaan ,,onacceptabel”.

Sancties

De gevangenisbewaarders krijgen hulp van gespecialiseerde eenheden en van speurhonden die drugs en telefoons kunnen opsporen. De zoektocht begint op de afdeling waar de opnames zijn gemaakt, maar vervolgens ‘wordt ook de rest van de inrichting uitgespit’.

Als een gedetineerde op het bezit van een telefoon of andere verboden spullen wordt betrapt, volgen sancties. De politie bekijkt de beelden op gevonden telefoons om gedetineerden die zich hebben misdragen te kunnen straffen.

Er volgt nog onderzoek dat moet uitwijzen hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe dit valt te voorkomen, zegt het ministerie.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat feestvideo’s vanuit de bajes opduiken. In oktober doken beelden op van gevangenen die zich te goed deden aan drank en drugs in de gevangenis van Zaanstad, zo meldt de krant.