Aziatische monsterwesp duikt plots overal in Nederland op

videoUit heel Nederland stromen meldingen binnen van mensen die denken dat ze een ‘monsterwesp’ hebben gezien. Al die waarnemingen betreffen volgens expert Hisko de Vries van Waarneming.nl de Europese hoornaar en niet de veel zeldzamere Aziatische hoornaar. Toch sluit hij niet uit dat die soort nog wel ergens opduikt.

De eerste Aziatische hoornaar van dit jaar werd maandag aangetroffen in het Noord-Brabantse Raamsdonk. Volgens stichting Platform Stop Invasieve Exoten is het veruit de vroegste waarneming van deze ‘monsterwesp’ in Nederland sinds de eerste vondst in 2017. ,,Een imker in Raamsdonk zag het dier bij zijn bijenkast rondvliegen, ving hem, deed hem in een potje, maakte een foto en meldde het op Waarneming.nl. Daar werd de melding door deskundigen bevestigd”, aldus Wilfred Reinhold, voorzitter van het Platform Stop Invasieve Exoten.

De hoornaar kwam in 2004 in Frankrijk terecht, met een partij aardewerk uit China. Van daaruit is de exoot zich gaan verspreiden. ,,In september 2017 dook de wesp voor het eerst op in Nederland, namelijk in Zeeland. Het nest werd met inzet van een drone opgespoord en vernietigd. In 2018 werd de soort voor het eerst gezien in augustus, opnieuw in Zeeland. Vervolgens dook hij ook op in Rotterdam, Spijkenisse en zelfs op een boot in Amsterdam”, weet Reinhold.

Volledig scherm
Foto Aziatische hoornaar ter illustratie. © Wikimedia Commons

Veel meer plekken

Sinds de melding van de imker uit Noord-Brabant de media haalde, stromen er nog veel meer meldingen binnen bij Waarneming.nl, een website van Stichting Natuurinformatie waarop natuurwaarnemingen in Nederland worden verzameld. Uit Rotterdam, Leusden, Sittard, Enschede, Kampen... ,,Dat komt puur door de aandacht in de media”, aldus De Vries.

Volledig scherm
Ter illustratie een nest van de Aziatische hoornaar. © Wikimedia Commons

De verschillen tussen beide soorten zijn subtiel, erkent De Vries die de verwarring wel snapt. Vergeleken met de Europese hoornaar is de Aziatische iets kleiner én veel donkerder. Het achterlijf is vrijwel geheel zwart, met aan het eind een oranje band. Het Europese zusje heeft meer gele strepen op zijn achterlijf.

Exotische wesp

De Aziatische hoornaar is - zoals zijn naam al doet vermoeden- afkomstig uit Azië en wordt ook wel de monsterwesp genoemd. Het is een agressief dier dat graag honingbijen eet en die zijn juist erg belangrijk voor ons ecosysteem. Ook andere insecten vormen voer voor de Aziatische hoornaar, die een concurrent is van de Europese hoornaar. Daarom is deze soort op grond van de Europese Verordening Invasieve Uitheemse Soorten aangewezen als soort die bestreden moet worden.

In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de aanpak van deze exotische wesp. ,,De provincie is nu aan zet om zo snel mogelijk het nest op te sporen en te bestrijden”, aldus Reinhold.

Volgens de experts duiken er de komende tijd ongetwijfeld meer Aziatische hoornaars op in Nederland. ,,Warm genoeg tegenwoordig”, aldus De Vries. ,,Het is van belang om te weten waar de Aziatische Hoornaar opduikt, dus geef vooral de waarnemingen met foto door.”

Volledig scherm
© INBO