Arnhemse villamoord: kroongetuige zegt onder druk valse bekentenis afgelegd te hebben

In de Arnhemse villamoord uit 1998, waarbij een 63-jarige vrouw in haar woning aan de Apeldoornseweg in Arnhem werd beroofd en doodgeschoten, zegt een belangrijke getuige onder druk een valse bekentenis te hebben afgelegd. Negen mannen uit het drugscircuit uit Arnhem en Nijmegen zaten jarenlang vast. De bekentenis van kroongetuige Ömar A. vormde het belangrijkste bewijs in deze zaak. 

Advocaat Paul Acda, die de tot 12 jaar veroordeelde Nevzat A. bijstaat, zocht Ömar A. in Frankfurt op en filmde het gesprek waarin de veroordeelde aangaf een valse bekentenis te hebben afgelegd. Beelden daarvan liet hij vanavond zien bij De Wereld Draait Door. ,,Ömar A. zegt onterecht veroordeeld te zijn. Hij is onder druk gezet tijdens verhoren. Er is uren op hem ingebeukt.’’ Acda gaat er van uit dat Ömar A. nu - twintig jaar na dato - de waarheid spreekt.

Dwalingen

De Arnhemse villamoord geldt al jaren als een dossier dat mogelijk gerechtelijke dwalingen zou bevatten en zou thuishoren in het rijtje van de Puttense moordzaak en de Schiedammer Parkmoord. Twee bekentenissen in deze zaak vormden het enige echte bewijs. De kans dat die bekentenissen vals zijn omdat de politie ze beïnvloed heeft is groot, concludeerde  de adviescommissie afgesloten strafzaken (ACAS) afgelopen september na intensief onderzoek naar de zaak rond de roofmoord op de 63-jarige vrouw.

De advocaat-generaal bij de Hoge Raad heeft naar aanleiding van het uiterst kritische rapport van de ACAS  het Nederlands Forensisch Instituut opdracht gegeven om dna-onderzoek uit te voeren. Dat onderzoek kost tijd. De uitkomst daarvan bepaalt of de zaak heropend wordt.

Negen veroordeelden

Na de roofmoord op de 63-jarige vrouw werden negen verdachten schuldig bevonden en veroordeeld tot gevangenisstraffen van 5 tot 12 jaar. Een van de mannen pleegde in zijn cel zelfmoord. Hij liet een briefje achter waarop hij geschreven had dat hij onschuldig vastzat.

Volledig scherm
De Apeldoornseweg in Arnhem: de plaats van de villamoord. © Marc Pluim
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement