Volledig scherm
Portret van Femke Halsema. © ANP

Amsterdamse politie stelt onderzoek in naar lek in zaak zoon Halsema

De politie Amsterdam gaat onderzoek doen naar het lekken van privacygevoelige informatie naar Telegraaf-journalist John van den Heuvel. De krant schreef vanochtend over de arrestatie van de 15-jarige zoon van burgemeester Femke Halsema, terwijl zijn naam vrijwel direct na de aanhouding al afgeschermd werd.

Het onderzoek zal worden verricht door het bureau Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK) van de eenheid Amsterdam.

De politie schrijft vandaag in een reactie dat de suggestie in het artikel van de Telegraaf - waarin wordt gezegd dat er sprake is van een doofpot omdat de aanhouding niet eerder is gemeld - niet klopt. ‘Bij voorlichting over het werk van politie en OM gaat het om de balans tussen openheid en transparantie enerzijds en de belangen van een eerlijke procesgang en de privacy van de betrokkenen anderzijds’, schrijft de politie.

Minderjarig

Daarnaast geeft de politie aan dat zij altijd terughoudend is als het gaat om zaken waar minderjarigen bij zijn betrokken. ‘Het persoonlijk belang weegt in beginsel zwaarder dan het belang om de maatschappij te informeren.’ Volgens de politie is in deze zaak het algemene beleid gehanteerd dat voor elke 15-jarige jongen in Nederland geldt. 

Vanuit de Amsterdamse politie worden overigens vaker saillante details gelekt over zaken die voor een burgemeester gevoelig liggen. In 2017 lekte agent Denis V. de naam en geboorteplaats van de man die voor treinstation Amsterdam Centraal acht mensen had aangereden. De agent verloor zijn baan en kreeg een taakstraf. Omdat de verdachte een Marokkaanse moslim was, was gesuggereerd dat sprake was van een aanslag. Politiechef Erik Akerboom vond het lek ‘stuitend en onacceptabel’.

 1. Doodsbedreigingen na bakfietsdrama: Doneerfonds kapt ermee

  Doodsbe­drei­gin­gen na bakfiets­dra­ma: Doneer­fonds kapt ermee

  De eigenaar van Doneerfonds.nl is de afgelopen week overladen met doodsbedreigingen vanwege een valse inzamelingsactie die een paar dagen op zijn website heeft gestaan. Onbekenden dreigden ondernemer Patrick Ho uit Rotterdam iets aan te doen en vertelden hem dat ze zijn pand ‘wel even kwamen verbouwen’. De beheerder is er klaar mee en trekt per direct de stekker uit de site. Overmorgen heeft hij een afspraak bij de politie.
 2. Nederlandse onderzoeker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan
  PREMIUM
  Crash Turkish Airlines

  Nederland­se onderzoe­ker: Als Boeing naar ons had geluisterd, was het anders gegaan

  De Nederlandse hoogleraar Sidney Dekker deed onderzoek naar de ramp met het toestel van Turkish Airlines in 2009. Hij stelde vast dat vliegtuigbouwer Boeing medeschuldig was aan het neerstorten van het toestel, dat negen mensen het leven kostte. Onder Amerikaanse druk verdween die conclusie grotendeels uit het eindrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. ,,Van mijn werk is één onschuldige pagina overgebleven.”
 3. Vader Ruinerwold door gezondheidsproblemen niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Vader Ruinerwold door gezond­heids­pro­ble­men niet in rechtbank, zaak vandaag verder

  Bij de rechtbank in Assen vindt vandaag een eerste inleidende zitting plaats tegen Gerrit-Jan van D. en Joseph B., de verdachten in de geruchtmakende zaak rond het gezin in Ruinerwold. Van D. (67) zou zes van zijn kinderen jarenlang van hun vrijheid hebben beroofd en elk contact met de buitenwereld hebben verboden. In oktober kwam het op het oog bizarre bestaan van het geïsoleerd levende gezin aan het licht. De zaak haalde volop de internationale pers.