Volledig scherm
De fabriek van Offerman in Aalsmeer © ANP

Alle vleeswaren uit Offerman-fabriek Aalsmeer teruggeroepen

Vleeswarenmaker Offerman roept nog meer producten terug uit de winkels omdat er een listeriabacterie in kan zitten. Het gaat om alle vleeswaren die in de fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt werden, meldt de fabrikant. Gisteren werd nog gemeld dat het om een aantal soorten vleeswaren ging.

Offerman heeft de productie en levering van deze producten donderdag al gestopt. Offerman sloot zijn fabriek in Aalsmeer gisteren ‘per direct’ na de aanwijzing van de bacteriebesmetting.

Het gaat voornamelijk om halal-producten, die onder meer bij Albert Heijn worden verkocht. Die supermarkt is vanavond op de hoogte gebracht. Het gaat om een stuk of zestig verschillende halal-producten, met name kip- en kalkoenvlees van de merken Wahid en Anur. ,,Wij nemen zeven van die producten af’’, zegt een woordvoerder van Albert Heijn. Ze lagen in bijna alle winkels. ,,Eerder vandaag leek er nog niets aan de hand, maar vanavond kregen we bericht dat ze werden teruggetrokken. Toen hebben we ze meteen uit de schappen gehaald.’’

Het was volgens haar niet nodig om eerder op de dag - uit voorzorg - al maatregelen te nemen. ,,Zoiets is aan de leverancier. Je kunt niet zómaar iets uit de schappen halen.’’

Ook supermarktketens Aldi en Jumbo halen op basis van de nieuwe informatie uit voorzorg alle voorverpakte vleeswaren van Offerman uit de schappen, lieten ze weten. ,,Alhoewel de kans op besmetting van deze producten heel klein is, stellen we de veiligheid van voedsel in de winkels voorop’’, aldus een woordvoerder van Jumbo.

Het snijden en verpakken van vleeswaren in die fabriek mag pas worden hervat als alle productielocaties grondig zijn schoongemaakt en heringericht en zijn goedgekeurd door de NVWA, heeft die instantie het bedrijf laten weten. De terughaalactie is gisteren meteen van start gegaan.

De NVWA maakte vandaag bekend dat drie mensen zijn overleden door de listeriabesmetting in vleeswaren van producent Offerman. Een vrouw heeft er een miskraam door gehad.

  1. Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    Kritiek op Europese Commissie: ‘Green Deal blijft dweilen met de kraan open’

    De zogeheten ‘Green Deal’ van de Europese Commissie gaat milieuorganisaties niet ver genoeg. Greenpeace noemt de plannen die Brussel heeft om de EU te verduurzamen onvoldoende en te vaag. Volgens Milieudefensie houdt de commissie nog te veel taboes in stand. ,,Meer CO2-belasting heffen en intussen doorgaan met het uitdelen van tientallen miljarden subsidies voor olie, gas en kolen is dweilen met de kraan wagenwijd open’’, meent directeur Donald Pols.