Volledig scherm
Een ambulance © Venema Media

Alarmlijn 112 urenlang niet bereikbaar in Zeeland: ‘Echt absurd. Dit moet niet kunnen gebeuren’

Update 19.56 uurDe alarmnummers 112 en 0900-8844 waren maandag in grote delen van het land, waaronder Zeeland, onbereikbaar door een grote storing. Door onbekende oorzaak lag vaste en mobiele telefonie van KPN er uren uit. Veel Zeeuwen zijn boos dat een storing zoveel effect kan hebben op de hulpdiensten. Ook werd in de NL-alert per ongeluk de tiplijn van De Telegraaf vermeld.

De storing begon even na 16.00 uur. Een uur later werden alternatieve noodnummers opgezet. Daarnaast werden agenten, ambulances in Zeeland de straat opgestuurd en brandweerkazernes extra bemand. Mensen werd daarnaast geadviseerd om in levensbedreigende situaties zelf naar de EHBO-afdeling van een ziekenhuis te gaan.

De telefoonstoring bij KPN werd rond 19.45 uur verholpen en het alarmnummer 112 is weer volledig bereikbaar. Het alarmnummer was in totaal bijna vier uur lang uit de lucht. De oorzaak is nog niet bekend.

‘Echt absurd’

Veel Zeeuwen uitten op sociale media hun onvrede. “Handig die noodnummers, vooral als je niet kan bellen", zegt Andrea Kleijwegt-Games op Facebook. “Kan niet bellen met vaste lijn (Tele2) en ook niet met mobiele telefoon, steeds bezettoon", schrijft ook Berlinde De Mey-Lammens. 

Anderen vroegen zich af waarom er geen back-up is in zulke gevallen. “Echt absurd. Dit moet niet kunnen gebeuren", schrijft Elly Wondergem. “Zeker nu met die hitte , zal er ook vaker de noodlijn gebeld worden voor bijvoorbeeld oudere mensen. Het zal net je dood kunnen zijn!” En Leo Rijkens vindt: “Ook wij zijn thuis niet bereikbaar, echt idioot dat er geen back-up is voor 112. Je zal maar direct hulp nodig hebben.”

Ook de Zeeuwse ziekenhuizen ZorgSaam en Adrz werden getroffen door de storing. Het Adrz merkte een extra aanloop van patiënten op de Spoedeisende Hulp. De medisch specialisten zijn in het ziekenhuis gebleven om zorg te garanderen. Familie van patiënten in kritieke toestand op de Intensive Care hebben per sms alternatieve contactgegevens doorgestuurd gekregen. Beide ziekenhuizen stelden ook alternatieve telefoonnummers beschikbaar. 

‘Geen goede back-up’

De Tweede Kamer wil opheldering van het kabinet over de grote storing bij telecombedrijf KPN waardoor het alarmnummer 112 in grote delen van het land urenlang niet bereikbaar was. ‘Toch redelijk onbegrijpelijk dat #112 zó kwetsbaar lijkt’, schrijft CDA-Kamerlid Chris van Dam op Twitter. “Blijkbaar is er nog steeds geen goede back-up. Minister Grapperhaus moet ophelderen hoe dit kan”, aldus Attje Kuiken van oppositiepartij PvdA.

Volgens haar beloofde toenmalig justitieminister Ivo Opstelten zeven jaar geleden al na een grote storing met 112 “dat dit zou worden geregeld en het werkt nog steeds niet. Het is toch niet uit te leggen dat dit nog steeds niet is gebeurd?”.

Blunder in NL-alert

Volledig scherm
Het mobiele nummer van de Telegraaf. © PZC

De landelijke politie meldde op Twitter dat ze een groot aantal onnodige telefoontjes binnenkregen over de verstuurde NL-alert. Daarin stond namelijk het tipnummer van de Telegraaf vermeld. “De Telegraaf roept mensen op NIET het nummer 06-13650952 te gebruiken in noodsituaties, ook niet via WhatsApp”, aldus de krant. Op sociale media wordt vol ongeloof gereageerd op de fout. Het is nog niet duidelijk waar het precies is misgegaan. Dat wordt op dit moment onderzocht.