Alarm in gevangenissen: berichtenservice van criminelen zo lek als een mandje
Het gevangeniswezen is in rep en roer: criminelen die vast zitten hebben vermoedelijk de kans om hun misdaadactiviteiten gewoon voort te zetten vanuit hun cel. Het berichtensysteem waarmee zij mailen met de buitenwereld, is zo lek als een mandje.
Dat heeft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) geconstateerd, nadat hier alarm over is geslagen. Vanaf vandaag is alle communicatie met deze vorm van berichten stilgelegd, voor alle gedetineerden in ons land. Het lek is een blamage voor het kabinet, dat juist zei te willen tegengaan dat criminelen hun carrière vanuit de cel voortzetten.
Momenteel kunnen bajesklanten communiceren via de berichtenservice eMates. Zij geven handgeschreven ‘mails’ aan bajesmedewerkers. Die scannen de berichten in en eMates zorgt vervolgens dat ze naar de ontvanger gaan. Die kan weer terugmailen. De gevangenis print deze berichten dan uit en geeft ze aan bajesklanten. Het Openbaar Ministerie schrok er echter van dat er soms ‘tientallen’ berichten per dag de bajes uit- en ingaan. Het ‘uitoefenen van toezicht’ staat ‘onder druk’, stelt het OM.
Gevangenismedewerkers scannen wel constant de post van bijvoorbeeld gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI), maar bij andere bajesklanten doen ze dat alleen ‘als daar aanleiding voor is’. Bovendien is er volgens het OM ‘geen zicht op het systeem’ en is onbekend ‘of het voldoet aan de wettelijke eisen’ rond ‘de verwerking van persoonsgegevens’.
Onduidelijk
Zo is ook totaal onduidelijk wie er via eMates toegang krijgen tot de verstuurde berichten. Zo kan gevoelige informatie ‘weglekken’. Maar ook waar gedetineerden zich bevinden, waar concurrenten of vijanden vastzitten, of wat er allemaal aan informatie wordt uitgewisseld.
Minister Weerwind spreekt van ‘een grote hoeveelheid ongescreend digitaal berichtenverkeer met de buitenwereld’. Volgens het OM is er ‘een aanzienlijk risico op voortgezet crimineel handelen binnen de penitentiaire inrichting’. Ofwel: bajesklanten kunnen hun handlangers aansturen. Het OM zegt al tegen ‘voorbeelden’ aangelopen te zijn in strafrechtelijke onderzoeken.
Geblunder
Het lijkt erop dat de lekkage een gevolg is van geblunder toen de overheid besloot met eMates in zee te gaan. Er zijn destijds geen ‘sluitende afspraken’ gemaakt met eMates over de mate van beveiliging of wie er bij berichten kan. ,,Daarom is besloten om door een onafhankelijke partij met spoed onderzoek te laten doen naar deze aspecten en hangende dat onderzoek het gebruik van de berichtenservice via eMates op te schorten”, aldus Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer. Hij noemt de huidige situatie ‘onacceptabel’.
Nu de berichtenservice is stilgelegd kunnen gedetineerden overigens nog wel de ‘reguliere post’ gebruiken, bellen of bezoek ontvangen.
Weet jij meer over het gebruik en de risico’s van berichten die via eMates zijn verzonden, of wil je een andere misstand tippen? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl of tippen via Publeaks. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacystatement.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nog geen 24 uur na ongeluk waarbij meisje (1) in water belandt, grijpt de gemeente in
Maassluis -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
PREMIUM
Na 16 jaar wist Suzanne pas welke ziekte ze heeft: ‘Verzon dat ik allergisch was voor muggenbulten’
Ze was 14 toen ze kwamen: de donkerpaarse bulten op het voorhoofd van Suzanne Peters (38). De lekkende ontstekingen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor littekens. Toch beleeft ze nu pas haar coming out -zoals ze het zelf noemt- als HS-patiënt. Want iemand met deze chronische huidziekte, verstopt zich doorgaans liever. Suzanne doet dat niet langer: ,,Zodat mensen niet -net als ik- 16 jaar hoeven te wachten op een diagnose.’’Amersfoort, Zutphen -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUM
Robin is al zijn hele leven drugsverslaafd: ‘Denk dat ik jong doodga door de drugs’
Dealen, openbaar drugsgebruik, berovingen, steekpartijen en prostitutie. Tientallen verslaafden hangen elke dag rond in het park bij de schouwburg in Utrecht. Robin (36) is een van hen en geeft ons een unieke inkijk in deze bizarre wereld. ,,Daar is alleen maar ruzie en chaos, ik ben het zo zat.’’Utrecht
-
PREMIUM
Sven moest na concert overnachten in Ziggo Dome: ‘Ik moest het zelf maar uitzoeken’
-
-
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Gestrand met de trein? Hier heb je recht op
Honderden treinreizigers strandden zondagmiddag en -avond rondom Amsterdam door een grote IT-storing. Sommige reizigers moesten de nacht doorbrengen op veldbedjes of waren genoodzaakt een taxi te nemen of een hotel te boeken. Welke kosten kun je als passagier claimen bij de NS?