Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Al voor carnaval leek coronavirus rond te waren: ‘mogelijk grote groep met lichte klachten’

UPDATEHet coronavirus ging waarschijnlijk al voor carnaval rond in Nederland. Dat blijkt uit een enquête onder onder zorgmedewerkers van de Brabantse ziekenhuizen. Bij 7 van de 86 medewerkers met corona ontstonden al klachten voordat op 27 februari het coronavirus formeel voor het eerst werd vastgesteld. ‘En de klachten waren vrij mild’.

1353 medewerkers van de twee Brabantse ziekenhuizen lieten zich testen. 86 van hen hebben daadwerkelijk het coronavirus onder de leden (gehad) zo blijkt uit de resultaten die vrijdag gepubliceerd zijn. Bij de meesten ontstonden de eerste klachten pas in de eerste week van maart. Maar bij een handvol al voor of tijdens carnaval; de eerste al op 19 februari. 

Mild verloop

De zorgmedewerkers hadden wisselende klachten zoals hoesten, hoofdpijn en spierpijn. Opvallend is dat bijna de helft geen koorts had en een bijna even zo grote groep geen loopneus of verkoudheid leek te hebben. Niet verwonderlijk dus dat bijna twee derde van de geteste medewerkers gewoon aan het werk is gegaan. Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat zij ook anderen besmet hebben. ,,Veel mensen zien nu steeds de allerergste gevallen maar er zijn steeds meer aanwijzingen, ook in andere landen, dat het virus zich ook in tamelijk milde vorm laat zien”, zegt Jan Kluytmans, arts-microbioloog van het Amphia ziekenhuis in Breda. ,,Mogelijk zijn er dus veel meer besmettingen die minder heftig verlopen.”

De bevindingen geven wel aan dat het raadzaam kan zijn om de thuis blijf-adviezen voor medisch personeel aan te scherpen, denkt Kluytmans: ,,Nu zeggen we tegen hen: blijf thuis bij koorts. Maar we zien dus dat je ook zonder koorts het virus kan dragen.”

Viroloog Ab Osterhaus: ,,We weten dat voor een heel groot deel van de mensen dit virus slechts milde klachten oplevert. Maar als je dan in de zorg werkt, is het extra lastig. Daarom geldt nu ook: al heb je ook maar heel lichte klachten, je moet thuis blijven.”

Ziekenhuisdirecteur Bart Berden van het ETZ: ,,In de eerste weken dachten we nog: als je geen koorts hebt, ben je niet besmettelijk. Dat bleek dus wel het geval te zijn.” Hij noemt carnaval wel ‘echt een kickstarter’ voor het coronavirus. Hij ziet nu op enkele plekken buiten Brabant een ‘merkwaardig snelle groei’ van het aantal patiënten met het virus, zo zegt Berden vandaag in een interview met deze nieuwssite.

Bekijk hier alle video's over het coronavirus:

  1. Traumaspecialist is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’
    PREMIUM

    Traumaspe­ci­a­list is door corona in Nederland nodig: ‘Deze strijd is een marathon’

    Hij werkte onder hoogspanning in internationale conflictgebieden, maar heeft zijn werkterrein nu noodgedwongen naar Nederland verlegd. Want de coronacrisis drukt zwaar op artsen en verpleegkundigen, en Kaz de Jong leert hen daarmee om te gaan. Juist nu de maatschappij weer opstart is hij extra alert. ‘Dit is pas het eind van het begin’, zegt de trauma- en klinisch psycholoog van Artsen zonder Grenzen.