Agractie stapt uit overleg met kabinet over landbouwakkoord; grond is splijtpunt
Boerenactiegroep Agractie stapt uit het overleg over het landbouwakkoord met het kabinet. Dat laat voorman Bart Kemp weten, die in Ermelo aanwezig was bij een vergadering met boeren, belangenorganisaties, natuurbeheerders, provincies en het ministerie van Landbouw over de inhoud van het landbouwakkoord.
De actieclub overweegt pas weer deel te nemen aan het overleg ‘als er een handreiking wordt gedaan, met name over het grondbeleid‘. De actiegroep liet van tevoren al weten het niet eens te zijn met een aantal voorgestelde onderdelen van het landbouwakkoord.
,,Er is geen onderhandelingsresultaat waarbij het grootschalig aanwijzen van gronden met verplichte beperkingen van de baan is. Daarom schorten wij deelname van Agractie Nederland als lid van de hoofdtafel op”, aldus Kemps. Volgens hem heeft Agractie diverse oplossingen aangereikt, maar tot dusver zonder succes.
Breken
's Lands grootste landbouworganisatie LTO Nederland blijft wel aan tafel. Ze stelt te willen blijven knokken voor een zo goed mogelijk eindresultaat. ,,Wat ons betreft is nu breken niet in het belang van de Nederlandse boeren en tuinders", aldus voorzitter Sjaak van der Tak.
Afgelopen zondag maakte Dutch Dairymen Board, een kleinere organisatie van melkveehouders, ook al bekend op te stappen. Sinds de winst van BBB tijdens de provinciale verkiezingen lijken de kaarten ineens anders geschud en hopen boerenorganisaties vooral beweging te zien vanuit de regeringscoalitie.
Het landbouwakkoord gaat over de toekomst van de landbouwsector na 2040 en niet over het stikstofbeleid. Maar volgens veel deelnemers is het stikstofbeleid wel grotendeels bepalend voor de vraag voor welke boerenbedrijven er na 2040 nog toekomst is.
Vloerkleed weg
Een van de meest gevoelige onderwerpen is grondgebruik. Want hoeveel land blijft er over voor boeren en tuinders om te bewerken? UIt een eigen onderzoek van de melkveehouderij bleek dat door allerlei overheidsmaatregelen deze sector 236.000 tot 400.000 hectare grond dreigt te verliezen. ,,Ze trekken het vloerkleed onder de sector vandaan”, stelde NMV-voorzitter Henk Bleker begin februari al.
Pijnpunt is de wens van de overheid om 'landschapsgrond’ aan te wijzen. Dat is grond die nu in gebruik is bij boeren, maar waarop diensten als natuur en recreatie een plek zouden moeten krijgen. Agractie van Bart Kemp stelde daarop voor dat natuurorganisaties hun terreinen, die ze de afgelopen decennia deels in handen kregen door onteigening van boeren, beschikbaar stellen voor het vee van agrariërs. Daarover is voorlopig geen overeenstemming.
En dan zijn er nog drie punten waarop boeren willen dat het kabinet beweegt, maar waar minister Adema, die als bewindsman van LNV over een landbouwakkoord onderhandelt, eigenlijk niets over te zeggen heeft. Dat is de vraag of het kabinet 2030 als deadline voor stikstofdoelen wil laten vallen, net als de gedwongen onteigening als uiterste middel in het stikstofbeleid. Beide onderwerpen liggen bij collega Van der Wal.
En over de vraag of er meer budget beschikbaar kan komen voor uitvoering van een eventueel landbouwakkoord gaan de bewindslieden van Financiën. Kortom: Adema onderhandelt met de handen op de rug, zo stellen deelnemers aan de besprekingen. Mogelijk worden er volgende week opnieuw twee dagen uitgetrokken voor overleg.
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Wat is stikstof nu precies en welke invloed heeft het op onze natuur en onze wereld? (video):
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Warm en zonnig komende week: kans(je) op eerste tropische dag van het jaar
-
Uitlevering Joran van der Sloot aan de VS is begonnen
Joran van der Sloot is in de nacht van vrijdag op zaterdag onder strenge beveiliging verplaatst naar een andere gevangenis in Peru. In deze gevangenis zal Van der Sloot naar verwachting tijdelijk blijven voordat hij wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
brandbrief
NS-personeel slaat alarm over toenemend geweld in treinen: ‘Wachten is op een dodelijk slachtoffer’
Het rijdend personeel van NS is zo bezorgd over de toenemende agressie in treinen dat het donderdag een brandbrief aan topman Wouter Koolmees heeft aangeboden. Ze vrezen dat er doden kunnen vallen als er niet snel iets gebeurt. -
PREMIUM
Deze arts wil voorkomen dat allergieën de samenleving 'ontwrichten' (maar dan moet er wel wat gebeuren)
Vier miljoen Nederlanders hebben last van allergieën. En dat aantal loopt snel op. Het gooit mensenlevens overhoop en bezorgt de samenleving hoge kosten. Volgens kinderarts en allergoloog Monique Gorissen (48) is het hoog tijd voor een allergievriendelijke leefomgeving. Maar hoe doe je dat?Deventer
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Suri-Change na golf van aanslagen: ‘Geen idee waar dit vandaan komt, beloning voor gouden tip’
Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de afgelopen tijd de ene na de andere explosie te verduren kreeg, zegt geen idee te hebben wie achter de aanslagen zit. Het bedrijf looft een beloning van 20.000 euro uit voor de gouden tip. ,,We hebben nooit enig misdrijf begaan.”
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer