Advocaat Ficq: Peter R. de Vries liegt willens en wetens over bedreiging Holleeder

video,,Uiterst bedenkelijke journalistiek.” Advocaat Bénédicte Ficq reageert tóch op de aanstaande uitzending over de Holleeder-tape in RTL Boulevard, ondanks een dringend verzoek van de Orde van Advocaten om te zwijgen. In een statement beticht ze Peter R. de Vries ervan de werkelijkheid ‘willens en wetens geweld aan te doen’.

Quote

De werkelijk­heid wordt door De Vries en Boulevard willens en wetens geweld aangedaan

Bénédicte Ficq, Advocaat

Volgens Ficq blijkt uit het opgenomen gesprek tussen Peter R. de Vries en Holleeder niet dat zij Willem Holleeder en zijn toenmalige advocaat Stijn Franken heeft bedreigd. Ze verwijt Peter R. de Vries, die de band vanavond naar buiten brengt, bedenkelijke journalistiek te bedrijven. Volgens De Vries kan het gesprek en een bijbehorende brief van Holleeder toch echt niet anders worden uitgelegd.

Naast een drie pagina’s tellend commentaar heeft Ficq vanochtend het volledige transcript gepubliceerd van het telefoongesprek tussen Peter R. de Vries en Willem Holleeder in april 2011. Holleeder zou dat gesprek hebben bedoeld als een soort codicil, mocht hem wat overkomen. Hij beweert te vrezen voor zijn leven, omdat topcrimineel Dino Soerel hem onder druk zet ontlastend over hem te verklaren.

Soerels advocaat Bénédicte Ficq zou Holleeder via zijn toenmalige advocaat Stijn Franken hebben bedreigd. De deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten Evert-Jan Henrichs doet onderzoek naar de advocatenrel. In de tussentijd heeft hij de betrokkenen gevraagd te zwijgen. Ficq kan het nu toch niet laten te reageren.

Ze concludeert op basis van de tape dat Holleeder helemáál niet vreesde voor zijn leven. Hij zou de tape juist hebben willen gebruiken om Soerel onder druk te zetten. Die wilde hem als getuige oproepen in zijn strafzaak, om uit te leggen dat Holleeder zijn naam had misbruikt bij het afpersen van onder meer vastgoedondernemer Willem Endstra. En dat kwam Holleeder slecht uit.

In het boek Judas schrijft Holleeders zus Astrid over die getuigenoproep: ,,Wim weigerde dat, omdat hij de afpersing van Endstra nooit had bekend en nooit zou bekennen, bang als hij was dat hij aan de liquidatie van Endstra gelieerd zou worden.”

Dubbelrol

Volgens Ficq blijkt uit de tape dus niet dat zij Holleeders advocaat Franken bedreigd zou hebben. Franken zou slechts hebben gesproken van ,,een onplezierig gesprek”. ,,De wens als vader van de gedachte”, reageert Ficq. ,,Kennelijk snakt men naar ‘het feit’ dat Franken op de band zou spreken van bedreiging.”

Volgens Ficq gaat Peter R. de Vries slecht om met zijn dubbelrol in het Holleederdossier, als getuige en bedreigd slachtoffer aan de ene kant en als journalist en deskundige aan de andere. ,,Al die verschillende petten verklaren waarom die laatste twee hem niet goed afgaan.”

In een uitzending in RTL Late Night in mei vorig jaar had Peter R. de Vries nog gezegd dat hij niet geloofde dat Ficq iemand als Holleeder zou bedreigen. ,,Ik geloof dat verhaal ook niet dat Bénédicte Ficq dat heeft gedaan. (…) Ook dat geeft een beetje weer hoe Holleeder dingen probeert in te steken, te manipuleren.”

Quote

Ficq kan de aandacht proberen af te leiden door mij aan te vallen, maar de feiten zijn de feiten

Peter R. de Vries

Ficq concludeert: ,,Op grond van het voorgaande kan worden vastgesteld dat de werkelijkheid door De Vries (en RTL Boulevard) willens en wetens geweld wordt aangedaan waarbij op uiterst bedenkelijke wijze journalistiek wordt bedreven.”

In een reactie stelt Peter R. de Vries dat er geen misverstand over kan bestaan dat Holleeder en Stijn Franken zich bedreigd voelden. ,,Ik heb dat onder ede gezegd en Stijn Franken heeft daar nog geen woord van weersproken. En dat is toch geen cowboyadvocaat. Bénédicte Ficq kan proberen de aandacht af te leiden door mij aan te vallen, maar de feiten zijn de feiten.”

Over de passage in Late Night, waarin De Vries zegt dat hij zelf niet gelooft in het bedreigingsverhaal, zegt hij: ,,Het gaat er niet om dat ík het geloof, maar dat Holleeder en Stijn Franken het geloven. En dat staat ook zwart op wit in een brief die ik bezit.”

Over de verschillende petten die hij in dit proces op heeft, zegt De Vries: ,,Dat mag Ficq vinden. Misschien is dat ook weleens lastig.”

Lees hier het volledige transcript. 

Kijk hier hoe Peter R. De Vries reageert op geluidsopname:

Volledig scherm
Advocaat Bénédicte Ficq reageert toch op de kwestie rond de Holleeder-tape. © ANP