Advies SER: ‘Laat kinderen meebeslissen over hulp’
De zorg voor kinderen kan snel verbeteren zonder dat er grootscheepse aanpassingen nodig zijn. Zo moeten kinderen en hun ouders kunnen meepraten, meer specialisten moeten meekijken bij de beoordeling van de benodigde zorg en er moeten landelijke regels komen voor administratie.
Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) in een rapport dat zojuist is verschenen. De SER schreef het advies voor het nieuwe kabinet. Al langere tijd knelt de jeugdhulpverlening. Kinderen met complexe gedrags- of psychische problemen staan soms lange tijd op een wachtlijst. Met als gevolg dat hun problemen erger worden en zwaardere zorg nodig is.
Sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg zijn de problemen gegroeid, ziet ook de SER. Volgens het adviesorgaan kan het nieuwe kabinet de zorg voor kinderen verbeteren zonder het hele stelsel omver te gooien. De SER komt met tien aanbevelingen.
Zo kunnen ouders en kinderen nu onvoldoende meepraten over de beste hulp. Hun dossier komt bij een gemeente terecht en die neemt de tijd om de aanvraag te beoordelen. Die komt vervolgens met een behandelplek. ‘Jeugdigen en hun ouders ervaren nog te vaak dat zij te weinig worden betrokken bij het bepalen van de doelen van de in te zetten hulp en de vormgeving van het hulpverleningstraject. Zij wensen dat hier verbetering in komt’, constateert het adviesorgaan. Volgens de SER is het juist goed voor de behandeling als ouders en kinderen wél kunnen meebeslissen.
Te lichte zorg
Ook gebeurt het nog te vaak dat kinderen niet direct naar de juiste zorgverlener worden verwezen. Ze krijgen te lichte of juist te zware zorg. De SER adviseert om meer specialisten te laten meekijken om te bepalen wat nodig is. Bovendien helpt het om andere partijen, zoals school of kinderopvang, erbij te betrekken en waar nodig preventief hulp te bieden.
Jeugdhulpverleners zijn op hun beurt veel te veel tijd kwijt aan administratie. Elke gemeente vraagt andere informatie. Dat kan beter, adviseert de SER, door meer landelijke regels te maken. Ook zouden er landelijke tarieven moeten komen.
Kosten
De kosten lopen sowieso uit de pas, constateert de SER, want 29 procent van het jeugdzorgbudget gaat naar ‘coördinatie’, zoals inkoop. Gemeenten beklagen zich er al langer over dat het Rijk op de jeugdzorg bezuinigt, terwijl er veel meer kinderen om hulp vragen. De Rijksoverheid en gemeenten moeten het conflict over de kosten oplossen. ‘Wij kunnen ons hierbij voorstellen dat er extra middelen nodig zijn.’ Wel moet dat extra geld naar de jeugdzorg zelf.
De SER verwacht dat de kosten sowieso dalen als het nieuwe kabinet de aanbevelingen uitvoert. Ook zal de hulpvraag van jongeren en hun ouders centraal komen te staan en krijgen jeugdhulpverleners meer ruimte om hun werk goed te doen. ‘Wij vinden het belangrijk en wij hopen dat meer mensen, net als wij, de uitgaven aan jeugdzorg weer kunnen zien als een investering in de toekomst van de samenleving', besluit de SER.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Belgische F-16’s onderscheppen vliegtuig boven Nederland na bommelding
Twee Belgische F-16’s hebben dinsdag in het Nederlandse luchtruim een vrachtvliegtuig vanuit China onderschept en begeleid naar de luchthaven van Luik. De reden is een bommelding, die later vals bleek te zijn. Dat zegt Christian Delcourt, woordvoerder van de luchthaven in Luik. -
PREMIUMcolumn
Managen terwijl er niks te managen valt en vergaderen om het vergaderen: eigenlijk is het om te janken
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Niet geld en de politiek, maar gezinnen en hulpverleners moeten gaan meebeslissen over jeugdzorg
Een agressieve jongen met een trauma keerde na drie maanden in een jeugdzorginstelling onbehandeld terug naar zijn moeder. Door wachtlijsten kon de ggz hem nog steeds niet helpen. Vakbond FNV en Stichting Beroepseer publiceren vandaag een advies waarin staat dat niet geld en politiek, maar kinderen, ouders en jeugdhulpverleners weer moeten meebeslissen over welke zorg een gezin nodig heeft. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten.
-
PREMIUMmet video
6000 wachtenden voor je: de aloude volkstuin is weer hip
Het is schitterend weer om naar de volkstuin te gaan. Alleen, zie er maar eens eentje te bemachtigen. Er zijn nog duizenden wachtenden voor je. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
met video
Aangiftes na drogeren met injectienaalden: dit weten we over ‘needle spiking’
Afgelopen weken waren er meldingen van een nieuwe dreiging in het uitgaansleven: stiekem gedrogeerd worden met een injectienaald, ‘needle spiking’. Er is nog veel onduidelijk over het aantal slachtoffers en met welke stoffen zij worden geïnjecteerd.