Volledig scherm
Rafinha speelt nu op zwarte schoenen van concurrent Mizuno. © UEFA via Getty Images

Adidas sleept in Amsterdam Barcelona-ster Rafinha voor de rechter

UpdateSportgigant Adidas eiste vandaag voor de rechtbank in Amsterdam dat een van de topspelers van Barcelona z'n sponsorverplichtingen na komt en weer op Adidas-schoenen gaat spelen. Het gaat om de 25-jarige Braziliaan Rafinha. 

Adidas en de voetballer kwamen in oktober 2013 overeen dat hij zich in ruil voor een sponsorvergoeding verplichtte om Adidas sportkleding- en schoenen te dragen tijdens trainingen, wedstrijden en mediaoptredens. De onderhandelingen namens Rafinha werden overigens gedaan door zijn vader Mazinho, die in 1994 met Brazilië wereldkampioen werd. Mazinho is tegenwoordig spelersmakelaar. De sponsorovereenkomst liep 30 juni 2018 af, maar werd volgens Adidas stilzwijgend verlengd tot maart 2023. De voetballer reageerde namelijk niet op het verlengingsvoorstel van Adidas. 

Zwartgemaakt

Rafinha meent echter dat de overeenkomst op 1 juli 2018 is beëindigd en draagt daarom geen Adidas meer. Sindsdien loopt hij op volledig zwartgemaakte schoenen van het concurrerende Japanse sportkledingmerk Mizuno. De schoenen blijven ‘anoniem zwart’ zolang de juridische strijd over deze zaak nog loopt. Ondertussen vaart Mizuno er wel bij, want ‘iedereen weet’ dat de zwarte schoenen van Rafinha van de Japanners zijn. 

,,Maar", benadrukt Rafinha's Nederlandse advocaat Kriek Wille, ,,Rafinha heeft die schoenen zélf gekocht. Hij heeft géén nieuwe schoenensponsor. Adidas heeft het merk van zijn nieuwe schoenen naar buiten gebracht.”

Dwangsom: 100.000 per dag

Adidas eiste vandaag dat Rafinha zijn Adidas-schoenen weer aantrekt en wil hem daartoe dwingen met een dwangsom van 100.000 euro voor elke dag dat hij weigert. De voetballer en zijn vader waren zelf niet in Amsterdam. Rafinha liet zich vertegenwoordigen door twee advocaten en twee zaakwaarnemers.

Volledig scherm
Mazinho (links) en Romário wiegen mee met Bebeto op het WK 1994. © getty

Rafinha speelt sinds 2011 voor Barcelona. Hij werd door de jaren heen wel diverse keren uitgeleend, vorig seizoen nog aan Inter Milan. Hij speelde ook enkele interlands voor Brazilië. Rafinha, de jongere broer van Thiago Alcantara van Bayern München, komt dit jaar niet meer in actie voor Barcelona door een kruisbandblessure. Juist vandaag werd hij geopereerd.

Adidas is een Duits merk en Rafinha een Braziliaan die in Spanje speelt. Toch speelt de zaak in Amsterdam omdat ‘het vennootschap van Adidas waar Rafinha een contract mee heeft afgesloten', in Nederland gevestigd is. Op het contract is ook het Nederlands recht van toepassing.

Volgens advocaat Dolf Segaar van Adidas draait de zaak om de verlengingsoptie die in het contract stond en waar Adidas eenzijdig gebruik van heeft gemaakt. Rafinha's entourage beweert dat die verlengingsoptie niet duidelijk stond aangegeven in het contract. Adidas vindt dat onzin. ,,Zijn vader deed de onderhandelingen, die weet als oud-topvoetballer hoe het werkt. Daar kan geen misverstand over bestaan”, aldus Segaar. 

Volgens Rafinha's advocaat Wille ligt het genuanceerder: ,,Vóór dit contract van 2013 had Rafinha ook al een contract met Adidas. Dat dateert uit 2011. Daarin stond géén verlengingsoptie. Die is er bij het nieuwe contract in 2013 helemaal achteraan in gefietst terwijl Rafinha erop vertrouwde dat de voorwaarden hetzelfde waren.”

De rechtbank doet 18 december uitspraak. 

Cruijff en Tahamata

Ook Nederlandse spelers hadden in het verleden akkefietjes met Adidas. Zo stond ook Simon Tahamata in zijn Ajaxtijd voor de rechter omdat hij niet op Adidas, maar op Puma wilde spelen. Tahamata verloor die zaak. Wie wel won is - uiteraard - Johan Cruijff, die in de jaren 70 wist af te dwingen dat hij bij het Nederlandse elftal niet in Adidas-tenue hoefde te spelen (maar in een shirt met twee strepen, Adidas heeft er drie), omdat hij anders zijn eigen contract bij Puma zou verliezen.