Activisten die Meisje met parel besmeurden krijgen celstraf en moeten die meteen uitzitten
rechtszaak / updateTwee van de drie Belgische klimaatactivisten die vorige week donderdag in het Haagse Mauritshuis het wereldberoemde schilderij Het meisje met de parel probeerden te besmeuren, moeten meteen de cel in. De politierechter in Den Haag gaf ze vandaag twee maanden cel waarvan één voorwaardelijk.
Wouter Mouton (45) en Pieter G. (42) moeten de straf meteen uitzitten. De rechter vreest dat beide mannen het weer zullen doen vanwege het activistische doel van hun actie.
De rechter vond vernieling en openlijk geweld bewezen, óók voor Pieter G., de man die ‘de actie alleen maar filmde'. ,,Dat u niet wist wat er ging gebeuren gaat er bij mij niet in,” zei ze tegen G., die de actie van zijn kompanen Wouter Mouton en David S. dus op film vastlegde. G. beweert dat hij niet wist wat er ging gebeuren en dat hij er alleen maar was als 'journalist'.
De rechter oordeelde ook over het recht op demonsteren, op vrijheid van meningsuiting. Dat geldt volgens de politierechter als meteen duidelijk is wáár de activisten aandacht voor vragen. ,,En dat kan ik niet rijmen met het vastplakken van een hoofd aan een schilderij.”
Het Openbaar Ministerie had eerder vandaag vier maanden cel waarvan twee voorwaardelijk geëist. Met onmiddellijke gevangenneming. ,,Ze hebben grote risico's genomen.”
Meisje van onschatbare waarde
De officier van justitie noemde Het meisje met de parel een werk van onschatbare waarde. ,,Ze is meer dan 3,5 eeuw oud.” Een werk waar je als bezoeker met je neus bovenop staat. Maar door dit soort acties komt dat in het gedrang. ,,Het had ontzettend mis kunnen gaan. Het glas had kunnen breken, je weet niet hoe bezoekers kunnen reageren.”
Het draaide vandaag in de rechtbank in Den Haag om de ervaren activist Wouter Mouton (45) en de filmende man Pieter G. (42). G. wilde niet in beeld komen en zijn stem mocht niet worden opgenomen. De bekendere Mouton vond dat allemaal geen probleem, vandaar dat zijn naam volledig is geschreven. Mouton voerde al vaak acties uit, maar had nog geen strafblad. ,,Ik beken volledig,” zei hij vandaag al snel.
Tekst gaat verder onder de illustratie
‘Ik heb shirt nog aan, wilt u het zien?’
Mouton droeg tijdens de actie een shirt van actiegroep Just stop oil. ,,Ik heb het nog steeds aan,” zei hij tegen de rechter, na een week voorlopige hechtenis. ,,Wilt u het zien?” Hij zei dat hij wist dat er glas voor het schilderij zat. ,,Dus was het risico aanvaardbaar.”
Mouton probeerde uit te leggen dat het niet de bedoeling was het schilderij te beschadigen, dat ze zo weinig mogelijk risico namen. Hij pakte ook af en toe zijn moment om de ‘door pers en politiek genegeerde’ klimaatcrisis onder de aandacht te brengen, onder applaus van de publieke tribune waar veel supporters van Mouton zaten. ,,Over vijf jaar zal niemand meer over corona of de Oekraïne-oorlog babbelen, maar zal het klimaat nóg urgenter zijn.”
De schade die werd aangericht is 2000 euro. Het schilderij raakte niet beschadigd. Een achterpaneel, het glas en een stukje van de lijst raakten wel licht beschadigd. Ook kon het werk enige tijd niet meer bezichtigd worden.
Tekst gaat verder onder de tweet
Derde verdachte wil niet
De voorlopige hechtenis van de derde verdachte, de 45-jarige David S. uit Dendermonde, werd gisteren verlengd. Hij weigert voor de snelrechter te verschijnen, maar staat nu vrijdag voor de politierechter. De hoop bij David S. was dat hij pas in een later stadium voor een meervoudige kamer (met drie rechters) zou komen te staan, omdat hij vindt dat zijn zaak ‘complex’ is. Zijn mening is namelijk dat hier geen sprake was van vernieling, maar van een demonstratie.
Bekijk hier de reacties van de advocaten en de persrechter op de uitspraak:
Vastlijmen aan Meisje met de parel
Twee van de drie klimaatactivisten (Wouter Mouton en David S.) lijmden zich vorige week donderdag vast aan het glas dat voor het schilderij hangt en aan de muur naast het doek. De derde (Pieter G.) filmde het tafereel. Ook werd er een ‘soepachtige’ substantie gegoten over de demonstrant die zichzelf aan het glas plakte, Wouter Mouton. David S. lijmde zijn hand aan het paneel naast het schilderij. Daarmee probeerden de mannen aandacht te vragen voor het klimaat met de slogan: ‘Hoe voelt het als iets moois voor je ogen wordt vernield?’ Tijdens het besmeuren droegen de activisten T-shirts van de Britse actiegroep Just stop oil.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Streekvervoer ligt vijf dagen plat: ‘Het is onverantwoord om die enkele bus nog te laten rijden’
Het streekvervoer ligt de komende vijf dagen vrijwel volledig plat. Dat verwacht vakbond FNV vanwege de grote animo onder buschauffeurs en treinpersoneel om te staken. Scholieren en studenten regelen eigen vervoer per auto of volgen lessen online. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMcolumn
Wat moet Ongehoord Nederland nog meer doen om aan te tonen dat ze kwaadaardig zijn?
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Malek F. stak drie mensen neer en maakt kans op verlof: slachtoffer ‘leeft voortdurend in angst’
Malek F., die in 2018 bij de Haagse Hogeschool drie mensen neerstak, kan mogelijk toch met verlof. Dat is te lezen in een brief van het Informatiepunt Detentieverloop (IDV), die in handen is van het AD. Een van zijn slachtoffers reageert geschokt. ,,We maken ons ernstige zorgen over wat er komen gaat.’’ -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
Reisbranche woest op Schiphol-topman: ‘Hij probeert zijn straatje schoon te vegen’
Reisorganisaties zijn boos dat er volgens Schiphol-topman Ruud Sondag in de drukke meivakantie en zomer mogelijk toch weer beperkingen nodig zijn voor het aantal reizigers. -
-
-
Met video
Melkveehouders leggen bom onder landbouwakkoord
Zwak het eisenpakket af voor natuur, bemesting en klimaat, anders komt er geen breed landbouwakkoord tussen regering en agrarische sector. Die eis hebben verschillende organisaties van melkveehouders vrijdag op tafel gelegd. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.