ACM weigert wob-verzoek, geen openheid over eigen rol bij faillissement Welkom Energie
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) vindt zichzelf transparant genoeg geweest rond het faillissement van Welkom Energie. De toezichthouder weigert een Wob-verzoek van deze site om openheid van zaken te geven.
Energiebedrijf Welkom Energie werd afgelopen 29 oktober failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland. Twee dagen eerder maakte de ACM bekend dat Eneco de circa 90.000 klanten van Welkom Energie mag overnemen.
Eneco, dat 2 miljoen euro hiervoor betaalde, hoefde daarbij de bestaande klantcontracten niet te respecteren. De 90.000 ex-klanten kregen vervolgens torenhoge gas- en stroomtarieven opgelegd.
De gang van zaken leidde tot veel ophef. Volgens onder meer onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt heeft toezichthouder ACM niet in het belang van consumenten gehandeld.
Prijsontwikkeling
Het AD vroeg daarop met een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) alle communicatie op die de toezichthouder tussen 1 september en 18 november over Welkom Energie voerde. Of het nu communicatie met Eneco, het ministerie van Economische Zaken, de curator van Welkom Eneco, of GasTerra betrof.
Ook wilde dit medium alle documenten over de prijsontwikkeling op de energiemarkten van medio augustus tot half november boven tafel. In die periode schoten met name de gasprijzen omhoog.
Tekst gaat verder na de foto
Geheimhoudingsregime
De ACM laat deze week weten het Wob-verzoek van het AD te weigeren. Volgens de toezichthouder geldt de Wob niet ‘op gegevens die de ACM heeft verkregen in het kader van de uitoefening van haar wettelijke taken'. ,,Voor dit soort gegevens geldt een afzonderlijk geheimhoudingsregime. Dit regime heeft voorrang boven de Wob.”
De toezichthouder beroept zich ook op een uitspraak van de rechtbank Rotterdam uit 2018, waar dat volgens de ACM nog eens bevestigd is.
We moeten kunnen controleren of de ACM op de juiste wijze toezicht heeft gehouden
Daarbovenop weigert de Autoriteit Consument en Markt zelf opgestelde documenten over de zaak openbaar te maken. ,,Deze bevoegdheid gebruikt de ACM slechts indien zij het wenselijk of noodzakelijk vindt in het kader van voorlichting of transparantie.”
Klantenportefeuille
Dat belang ziet de toezichthouder echter niet. ,,Hierbij weegt de ACM mee dat zij op haar website en de website van ACM Consuwijzer al de nodige informatie heeft verstrekt over de uitvoering van de wettelijke regeling naar aanleiding van het intrekken van de vergunningen van Welkom Energie en de overdracht van de klantenportefeuille van Welkom Energie door Eneco.
Kamerlid Pieter Omtzigt betreurt het gebrek aan openheid door toezichthouder ACM. ,,De afwikkeling van het faillissement van Welkom Energie is enorm onbevredigend, veel consumenten zijn zeer benadeeld. Wij, maar ook jullie als de pers, moeten kunnen controleren of de ACM op de juiste manier toezicht heeft gehouden en dat kan nu niet.”
Tekst gaat verder na de foto
Omtzigt komt met voorstellen
Omtzigt zegt komende maanden met voorstellen te komen om dit te verbeteren. Zo vindt hij dat de Tweede Kamer het recht moet krijgen om toezichthouders als de ACM te bevragen. ,,Hoe hebben ze gebruik gemaakt van hun wettelijke bevoegdheden? Zijn die in de ogen van de toezichthouder zelf voldoende? Dergelijke vragen moeten we kunnen adresseren.”
Het kamerlid kondigt verder alvast aanvullende vragen aan over Welkom Energie. ,,Ik heb al eerder om een onderzoek naar de gang van zaken gevraagd. Eerder antwoordde de staatssecretaris dat openheid onder meer zou kunnen door middel van een Wob-verzoek. Maar kennelijk gaat dat niet.”
Nadere eisen
De bemoeienis van Omtzigt en andere kamerleden heeft overigens wel degelijk effect gehad. Want waar de ACM kritiek op het eigen functioneren tot nu toe wegwuift, kijkt het kabinet of het de positie van consumenten bij energiefaillissementen kan verstevigen.
Toenmalig staatssecretaris van Economische Zeken Yesilgöz zei vorige maand te willen onderzoeken ‘of het wenselijk en mogelijk is nadere eisen te stellen aan de financiële positie van energieleveranciers.’
Klanten moeten er volgens haar vanuit kunnen gaan dat hun leverancier voldoende financiële middelen heeft om de inkoop van energie ook bij hogere marktprijzen te kunnen garanderen.
Tekst gaat verder na de foto
Zwakke positie
Het kabinet wil daarnaast wat doen aan de zwakke positie van huishoudens bij faillissementen. Momenteel gelden gewone huishoudens bij een bankroet als ‘concurrent schuldeiser’. Ze komen pas aan de beurt na ‘preferente schuldeisers’ zoals de Belastingdienst.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Condoleances stromen binnen na dood Lucas (20): 'Idool' werd héél groot op Tiktok
De condoleances stromen binnen op het Tiktok-kanaal van de overleden Lucas Cornelissen (20) uit Vlijmen. De bekende Tiktokker - 160.000 fans en 8 miljoen likes - kwam om het leven bij een scooterongeluk in Den Bosch. Op het sociale mediumplatform deelde hij zijn leven: van feestjes tijdens het uitgaan tot de belevenissen van zijn kat. -
Tweede Kamer wil snelle herziening lopende uithuisplaatsingen toeslagenkinderen
Het kabinet moet lopende uithuisplaatsingen van kinderen uit gezinnen die slachtoffer waren in het toeslagenschandaal herzien. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt en SP-leider Lilian Marijnissen hiertoe is met algemene stemmen aangenomen, hoewel het kabinet het voorstel had ontraden. -
PREMIUMInterview/met video
Coronademonstraties kostten politie 44 miljoen euro, nog jarenlang minder inzet
Coronarellen, demonstraties en het handhaven van maatregelen bezorgden de politie een extreem druk jaar. Agenten maakten samen 800.000 overuren, die de politie 44 miljoen euro kostten en nog jaren ten koste gaan van de inzet. Dat blijkt uit het jaarverslag van de politie, dat vandaag verschijnt. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
PREMIUM
Hoe Nederland steeds achter de feiten aanloopt in de asielcrisis
Wéér was het woensdagavond paniek bij aanmeldcentrum Ter Apel, wéér dreigden nieuw aangekomen asielzoekers op stoelen in een wachtruimte te moeten overnachten. ,,Dit regelen is gewoon heel ingewikkeld in Nederland.” -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Van zorg tot onderwijs en van cultuur tot sport: zo bereiden sectoren zich voor op nieuwe coronagolf
Minister Kuipers (Volksgezondheid) roept de sectoren in de samenleving op zich met eigen plannen voor te bereiden op een nieuwe coronagolf in het najaar. Liggen die draaiboeken al klaar?