Aanvechten BKR-registratie werkt
Pogingen om een negatieve BKR-registratie terug te draaien, blijken vaak succesvol. De geschillencommissie van de BKR en de Nederlandse rechters gaven dit jaar de klagers in 90 procent van de gevallen gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van deze krant.
Delen per e-mail
Wie in het verleden schulden onbetaald liet, staat geregistreerd als wanbetaler bij de stichting BKR, voorheen het Bureau Krediet Registratie. Dat kan ertoe leiden dat je afgewezen wordt voor een volgende lening, bijvoorbeeld een hypotheek, of een leasecontract voor een auto. De registratie blijft vijf jaar van kracht, dus ook als de schuld al is afgelost blijven de problemen uit het verleden nog jaren een loden last.
Maar wie bezwaar maakt tegen de registratie krijgt vaak gelijk, zo blijkt. Voorwaarde is dat je moet kunnen aantonen dat de financiën inmiddels weer helemaal op orde zijn. Nederlandse rechters deden dit jaar al zeker dertien keer uitspraak in soortgelijke gevallen. Tien keer werd gevonnist dat de negatieve registratie moest worden opgeheven. De eigen geschillencommissie van de BKR oordeelde zelfs nog vaker in het voordeel van de klagers: die gaven hen in elf van de twaalf zaken gelijk.
Problemen
Hoewel alle zaken anders zijn, zit er wel een patroon in de zaken waarover de rechters oordeelden. Vaak kwamen de eisers in de problemen tijdens de crisisjaren, bijvoorbeeld door het verlies van een baan of het faillissement van hun bedrijf. Daardoor konden ze betalingen aan banken, postorderbedrijven en autobedrijven tijdelijk niet meer doen, wat leidde tot een aantekening in het kredietregister. Met het aantrekken van de economie zijn de financiële problemen achter de rug, maar de negatieve aantekening blijft vijf jaar staan. Met als gevolg dat bijvoorbeeld een nieuwe hypotheek niet gegund wordt, zelfs als die lagere maandlasten oplevert dan de oude.
Volgens BKR-woordvoerster Monique Moeskops is de vijfjaarstermijn niet voor niets ingesteld: ,,Uit onderzoek is gebleken dat de kans op recidive binnen die periode vele malen groter is. Heb je die vijf jaar netjes afgesloten, dan is de kans dat je schuldenvrij blijft aanmerkelijk groter.'' Maar de rechters oordeelden in een groot aantal gevallen dat die periode best ingekort kon worden als de voormalige schuldenaar had bewezen nu de financiën al langere tijd op orde te hebben.
Exen
De gang naar de rechter wordt overigens alleen gemaakt als er veel haast is bij het schrappen van de aantekening, bijvoorbeeld omdat er een hypotheek voor een nieuw huis moet worden geregeld. De normale procedure via de geschillencommissie is goedkoper, maar duurt wel enkele maanden. De klager moet dan namelijk eerst zelf aankloppen bij het bedrijf dat de aantekening heeft laten plaatsen, zoals een bank, een verzekeraar of een postorderbedrijf. Als die weigeren de registratie ongedaan te maken, is er de Geschillencommissie BKR. De zaken die daar worden behandeld zijn anders van inhoud dan die bij de rechter. Bij de commissie gaat het veel vaker over mensen die hun registratie te danken hebben aan wanbetalende exen of familieleden.
De genoemde dertien uitspraken in dit artikel zijn te vinden op de website www.rechtspraak.nl. Hierbij de links:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Meer besmettingen, maar schatting aandeel Britse variant opnieuw lager
De afgelopen week zijn door het RIVM 29.977 besmettingen geregistreerd. Dat is bijna 20 procent meer dan vorige week, toen 25.229 positieve tests geregistreerd werden. Een van de oorzaken van de stijging lijkt het het fors toegenomen aantal tests. Opnieuw heeft het RIVM de inschatting over de aanwezigheid van de Britse variant in Nederland naar beneden bijgesteld. -
De verruimingen van de coronamaatregelen op een rij
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten dinsdagavond de volgende verruimingen van coronamaatregelen bekend en zeiden daarmee ‘iets meer risico te nemen’. -
Hema teleurgesteld: ‘Twee mensen per 10 minuten? Daar hebben we níets aan’
De manier waarop het kabinet winkelen op afspraak mogelijk maakt is teleurstellend, vindt Hema. Zo mogen er per verdieping van een winkel maar twee klanten naar binnen en dat maximaal zes keer per uur. ,,Als dit het is, twee mensen per tien minuten, dan hebben wij daar helemaal niets aan”, aldus een woordvoerster. ,,Ook voor klanten is dit een tegenvaller.” -
PREMIUMCOLUMN
Twee klanten per etage? In Kruidvat krioelen we al 11 maanden door elkaar
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Met corona besmette medewerker van Utrechtse theaterproef kan opgelucht ademhalen
De met corona besmette medewerker die tijdens het eerste proefexperiment in het Beatrix Theater in Utrecht aan het werk was, heeft geen enkele andere aanwezige besmet. Dat zegt organisator Fieldlab Evenementen.
-
PREMIUMColumn
Ik snap heel goed waarom Rutte liever geen snoeiharde campagne heeft
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Twee meisjes komen om door aanrijding met auto in Coevorden
Twee jonge meisjes zijn vanmiddag omgekomen door een aanrijding met een auto in Coevorden (Drenthe). -
Protesterende agenten gaan minder bekeuren, maar nog wél voor corona-overtredingen
Politieagenten schrijven vanaf morgen, maandag 22 februari, vanaf 07.00 uur 's ochtends geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen. Ze doen dat uit protest tegen de haperende cao-onderhandelingen en de volgens hun halsstarrige houding van het kabinet daarin. Maar: corona-overtredingen worden wél bekeurd.