Volledig scherm
De varkens zijn vanochtend geruimd in Winterswijk © theo kock persfotografie

900 varkens gestikt in schuur Winterswijk

WINTERSWIJK - De ruim 900 dode varkens in Winterswijk zijn vannacht gestikt, vanwege een mogelijke stroomstoring. Dat bevestigt een goed ingevoerde bron uit het onderzoeksteam. Dit wordt ook bevestigd door een buurtbewoner die de eigenaar heeft gesproken. De NVWA kan er nu nog geen mededelingen over doen.

De politie en de NWVA vonden vanochtend in Winterswijk verschillende stapels met dode varkens. Uit het eerste onderzoek bleek dat er nog geen sprake was van verwijtbaar gedrag en er mogelijk geen strafbare feiten zijn gepleegd. 

Probleem met de stroomvoorziening

De boer woont in het buitengebied van Vragender en heeft verschillende boerderijen met varkens en koeien. In het Winterswijkse Meddo bestaat zijn erf uit een stallencomplex zonder woongedeelte.

Hij houdt hier in totaal 6.000 - 7.000 varkens. In één van de stallen is er vannacht vermoedelijk een probleem ontstaan bij de stroomvoorziening en daardoor is de luchtventilatie gestopt, vertelt de buurtbewoner. Hoe dit heeft kunnen gebeuren is nog niet duidelijk. Bij de overige stallen is er niets aan de hand geweest. 

De eigenaar wil geen reactie geven: ,,Het is al erg genoeg.’’ 

De 900 varkens zouden vrijdag naar de slacht worden gebracht, vertelt de buurtbewoner.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’
    PREMIUM

    Boeren staan kurkdroog in de Achterhoek: ‘Dit heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’

    Sinds gisteren is het in de Achterhoek en in delen van het Vechtdal verboden om oppervlaktewater te gebruiken vanwege de droogte. Op sommige plaatsen is het zo nijpend, dat ook het grondwater niet langer mag worden opgepompt. Een ramp voor de boeren die vorig jaar al kampten met misoogsten ,,Twee jaar achter elkaar zo droog heb ik in veertig jaar niet meegemaakt’’, foetert boer Gerrit Rappard (60) uit Barchem.