Volledig scherm
Politie bij de woning in het Groningse Warfhuizen waar de vrouw dood werd aangetroffen © De Vries Media

7 jaar celstraf en tbs voor Groninger na doodsteken vriendin

De 33-jarige Rutger van B. uit Warfhuizen is veroordeeld tot zeven jaar celstraf en tbs wegens het doden van zijn vriendin Anja Hoek (46), op 9 februari.

De rechtbank in Groningen vond net als het Openbaar Ministerie (OM) dat er geen sprake was van voorbedachten rade, wat moord zou betekenen, maar wel van doodslag.

Van B. handelde volgens de rechtbank in een opwelling. Hij werd razend toen het slachtoffer hem confronteerde met zijn alcoholgebruik. De verdachte mishandelde haar ernstig en stak daarna vele malen met een mes op haar in, aldus het vonnis. De man heeft zijn daad bekend.

Nadat de vrouw was overleden, heeft Van B. haar nog twee dagen in de woning gehouden zonder iemand in te lichten. Nabestaanden van het slachtoffer, die ongerust waren geworden, onder wie haar dochter, negeerde hij of stuurde hij met een smoes weg.

De rechtbank rekent hem dat zwaar aan. Psychiatrisch deskundigen constateerden een gebrekkige ontwikkeling en een ziekelijke stoornis bij de verdachte.

  1. Afgeperste fruithandel bedreigd door drugscriminelen: ‘Eén van jullie medewerkers wordt geliquideerd’
    PREMIUM

    Afgeperste fruithan­del bedreigd door drugscrimi­ne­len: ‘Eén van jullie medewer­kers wordt geliqui­deerd’

    Uit wraak voor een onderschepte lading cocaïne zijn eigenaren van een groente en fruithandel in de Gelderse plaats Hedel afgeperst en bedreigd met de aankondiging dat ‘een willekeurige medewerker’ zou worden liquideerd als het vereiste bedrag niet op tafel zou komen. De twee verdachten van de criminele feiten blijven voorlopig vastzitten, oordeelde de rechter vandaag.