Angela Merkel vanochtend bij het wekelijkse overleg met haar kabinet.
Volledig scherm
Angela Merkel vanochtend bij het wekelijkse overleg met haar kabinet. © John Macdougall/AFP Pool/dpa

5 mei-lezing Angela Merkel vanuit Berlijn is officiële start Bevrijdingsdag

Angela Merkel verzorgt vanmiddag de jaarlijkse 5 mei-lezing waarmee de nationale viering van Bevrijdingsdag formeel begint. Vanwege het coronavirus kan de Duitse bondskanselier zelf niet aanwezig zijn in het Kunstmuseum in Den Haag maar spreekt ze via een videoverbinding uit Berlijn.

 1. Del­tavariant deze zomer dominant in Nederland, maar versoepelingen niet in gevaar
  VIDEO

  Del­tavariant deze zomer dominant in Nederland, maar versoepe­lin­gen niet in gevaar

  De zogeheten deltavariant van het coronavirus is ook in Nederland aan een opmars bezig. Het RIVM verwacht dat de variant - die als eerste opdook in India - in de loop van deze zomer de meest voorkomende coronavariant in ons land zal zijn. Maar het is niet de verwachting dat het oprukken van de variant op korte termijn zal leiden tot hogere ziekenhuisopnames. Ook zijn de versoepelingen in juni en juli niet in gevaar, stelt het RIVM. ,,Vaccins bieden bescherming: ook tegen de deltavariant.’’
 2. Rechter: Familie na 21 jaar uit vakantiehuisje zetten is ‘keihard’
  PREMIUM

  Rechter: Familie na 21 jaar uit vakantie­huis­je zetten is ‘keihard’

  De familie Van de Wouw leeft al meer dan twee decennia in een chalet op vakantiepark De Heische Tip in Zeeland. Illegaal, want permanente bewoning van het vakantiepark was al die jaren expliciet verboden. Bestuursrechter M. Verhoeven zette desondanks een dikke streep door een dwangsom van de gemeente Landerd. De rechter noemde het gemeentebeleid ‘keihard’. Handhaven van de regels vond hij in dit geval ‘onevenredig’.