Volledig scherm
Een man kijkt uit het raam van een cel in een gevangenis. © ANP

19-jarige stagiaire ontslagen vanwege relatie met gevangene

Een 19-jarige vrouw die stage liep bij het Justitieel Complex Zaanstad is op straat gezet omdat ze een relatie had met een gedetineerde. Dat meldt het Noordhollands Dagblad

De tiener werkte als stagiaire bij het Re-Integratie Centrum (RIC), waar gedetineerden werken aan terugkeer in de samenleving. Relaties tussen gedetineerden en personeel, hoe kortstondig ook, zijn niet toegestaan. Dat de twee intiem contact hadden, is eerder deze maand gezien en vastgelegd door medewerkers. De vrouw zou regelmatig contact hebben gehad met de gedetineerde. 

De 23-jarige gevangene heeft als einddatum voor zijn detentie het jaar 2023 en zat al enige tijd vast na een veroordeling voor gewelddadige berovingen. „De stage van de vrouw is meteen beëindigd. Voor de gedetineerde volgen geen sancties”, aldus een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen.

Ingepalmd

Het personeel van Justitieel Complex Zaanstad, de grootste gevangenis van Nederland, reageerde verontrust op het incident en vooral de leeftijd van de vrouw. Op deze jonge leeftijd, zo is de opvatting, zijn medewerkers of stagiaires nog te makkelijk te beïnvloeden of onder de indruk te zetten door gedetineerden. Daardoor kunnen ze  worden ingepalmd en ingezet door criminelen in de gevangenis voor bijvoorbeeld smokkel.