18 jaar cel in hoger beroep voor Posbankmoord, nabestaanden Alex Wiegmink ‘vinden het goed zo’
VIDEOSouris R. is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot achttien jaar cel voor zijn aandeel in de Posbankmoord in januari 2003. Het OM had bij het gerechtshof in Den Haag een celstraf van twintig jaar geëist tegen de 47-jarige verdachte uit Veghel. Hij was niet bij de uitspraak aanwezig.
Delen per e-mail
Het Openbaar Ministerie had 20 jaar geëist tegen R. Die werd in maart 2018 samen met medeverdachte Frank S. (60) uit Boekel door het gerechtshof in Arnhem al veroordeeld tot achttien jaar cel. R. ging in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde dat de zaak van R. opnieuw moest, waarbij het Haagse hof diende te beoordelen hoe betrouwbaar de aanvankelijke bekentenis van R. was, maar die laat het hof buiten beschouwing.
R. bekende de moord tegenover undercoveragenten, die zich voordeden als drugshandelaren. Ze beloofden hem een drugsdeal die alleen door kon gaan als hij de moord zou bekennen. R. zei in het hoger beroep dat hij zijn bekentenis had verzonnen, omdat hij dacht veel geld te kunnen verdienen.
Maar het hof heeft deze undercoveractie niet meegewogen bij de bewijsvoering, Er is genoeg ander bewijs, oordeelt het hof. Zo vond de politie in het bos bij Erp een bivakmuts met daarop DNA-sporen van R. Ook vindt het hof dat S. betrouwbare verklaringen heeft afgelegd.
Het hof acht daarmee bewezen dat R. en S. op de parkeerplaats van de Posbank bij Rheden hardloper Alex Wiegmink (44) hebben doodgeschoten. Het lichaam van Wiegmink legden ze in diens eigen auto, waarmee R. naar een bos bij Erp zou zijn gereden. Daar besloten ze de auto met het lichaam erin in de brand te steken. Volgens het gerechtshof is hij doodgeschoten omdat de schutters zijn auto wilden stelen om die te kunnen gebruiken bij een roofoverval.
Nabestaanden
Nabestaanden reageren “gelaten maar voldaan” op de uitspraak. ,,We vinden het goed zo en hopen dat we het hiermee kunnen afsluiten”, zei Peter Wiegmink, de oudste broer van het slachtoffer. Nabestaanden van Wiegmink snakten naar het einde van de reeks strafzaken.
De kans bestaat dat dit proces ook nu nog niet voorbij is. De mogelijkheid bestaat dat de zaak opnieuw wordt voorgelegd aan de Hoge Raad. De slachtofferadvocaat van de familie Wiegmink acht deze kans echter klein, omdat het hof de undercoveractie van de politie in de bewijsvoering buiten beschouwing heeft gelaten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Roep om strakker coronabeleid: 'Als we niet indammen, accepteren we dat mensen gevaar lopen’
Terwijl één groep demonstranten bijna wekelijks de aandacht opeist, is er ook een groep tegenstanders van het Nederlandse coronabeleid die nauwelijks publiciteit krijgt. De aanhangers van de #zerocovid-strategie hielden daarom zaterdag een nationale actiedag. Digitaal, uiteraard. -
OM wil beruchte kettingrukker (26) vervolgen voor zeventien diefstallen
Het Openbaar Ministerie wil Jimmy de G. (26), beter bekend als ‘de kettingrukker’, vervolgen voor zeventien diefstallen. Dit blijkt vandaag tijdens een regiezitting in de rechtbank in Alkmaar. De man uit Uithoorn wordt ervan verdacht tientallen vrouwen met grof geweld van hun halsketting te hebben beroofd. -
Irritaties lopen opnieuw hoog op bij verhoor kroongetuige in Marengo-procres
De gemoederen liepen vanmiddag hoog op tijdens een nieuw verhoor van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo. Centraal stond de vraag waarom de kroongetuige in januari 2017 besloot over te lopen naar justitie, en hoe betrouwbaar zijn verklaringen zijn. -
PREMIUM
Gilles zoekt al 20 jaar naar de Nederlandse kinderen op deze foto: 'Tijd begint te dringen’
De Poolse soldaat Zygmunt Sawicki redde in de Tweede Wereldoorlog drie kinderen bij de bevrijding van Ter Apel. Zijn kleindochter Marta en haar echtgenoot Gilles Lapers zijn op zoek naar de kinderen van die foto. -
PREMIUM
Enquête: Extra lerarengeld is niet op de juiste plek beland
Leraren en ondersteuners vinden dat ze veel te weinig zijn betrokken bij de verdeling van 150 miljoen euro extra voor het voortgezet onderwijs. Sterker nog, het leeuwendeel van de medewerkers op middelbare scholen heeft volgens een enquête geen idee wat er met het geld is gebeurd of zegt dat het niet is uitgegeven.
-
PREMIUM
Ook gevangenen eenzamer door corona: ‘Geen bezoek, geen verloven, dat had nogal impact’
Gevangen zitten is al geen pretje, maar nu helemaal niet. Al ruim een jaar lang geldt in gevangenissen een streng coronaregime. Gedetineerden mogen achter glas maar één bezoeker ontvangen, fysiek contact is uit den boze. ,,Ze zitten dubbel gevangen.’’ -
PREMIUMreageer
Rat keek Sonja vanuit de wc-pot aan: ‘Ik durfde heel lang niet meer naar de wc’
Sonja Wekema kreeg de schrik van haar leven toen ze een rat in haar wc-pot zag. Dat gebeurde in september, in haar woning aan het Koningsplein in Den Haag. Wekema hoopt dat de gemeente nu snel het riool aanpakt in de buurt. -
PREMIUMVIDEO
Mus (4) zit al een jaar in isolatie, is nog nooit naar school geweest en wil maar één ding: met een ander kindje spelen
De moeder van Mus (4) heeft ernstige astma, haar vader is geopereerd aan een hersentumor. Het gezin zit al een jaar in zelfisolatie, maar het kleine meisje wil zo graag eens met een ander kindje spelen. Daarom doet haar moeder een emotionele oproep: wie wil er spelen met Mus?