Volledig scherm
De opgang naar strandpaviljoen De Banjaard is een van de plaatsen langs de Banjaardkust die volgens het Noord-Bevelandse college veiliger en toegankelijk kan. © Johan van der Heijden

Zuinig zijn is niet langer nodig op Noord-Beveland

WISSENKERKE - Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze, maar je kunt er wel een hoop leuke dingen mee doen. In Noord-Beveland kiezen ze voor de aanleg van kunstgrasvelden, een nieuw belevingsbos en het opwaarderen van de Banjaardkust.

Verschillende raadsleden struikelen donderdagavond over het woord. De 'revitalisering' van de Banjaardkust gaat de gemeente Noord-Beveland een hoop geld kosten: 875.000 euro om precies te zijn. Een bedrag waar niet iedereen zomaar 'ja' tegen wil zeggen.

Trapopgang

CDA stelt cofinanciering voor. De investering in de Banjaardkust kan volgens de coalitiepartij zomaar twee ton minder worden als de gemeente andere partijen kan vinden die financieel willen bijdragen aan het toegankelijker maken van de strandopgangen en veiligere wandel- en fietspaden langs de kustlijn. Een noodzakelijk kwaad, volgens wethouder Piet de Putter. Als voorbeeld noemt hij de opgang bij strandpaviljoen De Banjaard. "Fietsers en voetgangers kruisen elkaar daar en dat zorgt voor een onveilige verkeerssituatie. Ook is de trapopgang nu niet voor iedereen toegankelijk en dat moet 'ie wel worden."

Oppositiepartij Noord-Bevelands Belang (NBB) blijft het veel geld vinden en oppert het idee om vier van de acht ton naar voetbalvereniging Colijnsplaatse Boys over te hevelen, zodat ook zij volgend jaar een kunstgrasveld kunnen aanleggen. Nu is alleen voor De Bevelanders uit Kamperland vier ton gereserveerd. Met dat geld kunnen zij volgend jaar kunstgrasvelden realiseren, terwijl Colijnsplaat moet wachten tot 2018.

Nieuwe banen

Beide voorstellen krijgen weinig bijval. Een meerderheid van de raad gaat uiteindelijk akkoord met de begrote 875.000 euro, inclusief de toezegging van wethouder De Putter om cofinanciering te onderzoeken en het verdere proces met de raad te blijven delen.

Niet alleen voetbalvereniging De Bevelanders krijgt goed nieuws te horen. Het bestuur van Tennisvereniging Colijnsplaat krijgt de glimlach maar niet van het gezicht als bekend wordt dat de gemeente 115.000 euro vrijmaakt voor nieuwe banen.

Speelbos

Naast geplande uitgaven zoals die voor het project Rondom Kamperland (332.000 euro) en de stads- en dorpsvernieuwing (200.000 euro) zijn er ook fracties die met een eigen idee komen. De drie coalitiepartijen VVD, CDA en SGP pleiten voor de aanleg van een belevingspark annex speelbos bij Kamperland. Daarvoor willen zij een ton apart zetten. Met steun van de PvdA lukt hen dat.

Diezelfde drie partijen dienen ook een amendement in waarin zij voorstellen de tarieven voor de toeristenbelasting voortaan voor twee jaar vast te stellen. NBB sluit zich aan bij hun idee en daarmee is ook dat voorstel aangenomen. Een besluit waarmee veel recreatieondernemers blij zullen zijn. Het is nu mogelijk de tarieven eerder te communiceren.

Met een ferme klap van de voorzittershamer wordt de begroting goedgekeurd. Na een aantal zuinige jaren wordt 2017 een jaar van investeren. Ze zijn het niet verleerd.