Volledig scherm
De diensten van de Gereformeerde Gemeente in Waarde worden sinds 2010 gehouden in de nieuwe Adullamkerk. foto Marcelle Davidse

Zorgen over steeds groter wordende groep gereformeerden in Waarde

WAARDE - De sterke groei van het aantal streng gereformeerden in Waarde baart veel inwoners die niet tot deze groep behoren zorgen.

Dat blijkt uit een enquête die de PZC hield onder de inwoners. Volgens dorpsraadvoorzitter Adri Cornelisse bestond 25 jaar geleden ongeveer 35 procent van de inwoners uit leden van de gereformeerde gemeente. Nu zou dat percentage al rond de 70 liggen.

Cornelisse benadrukt dat de onderlinge verhoudingen goed zijn. Hij vreest wel dat meer voorzieningen zullen verdwijnen. Het openbare schooltje moest al sluiten. "Ik vrees dat ons dorp daardoor minder aantrekkelijk wordt voor gezinnen die niet tot de gereformeerde gemeente behoren."

Dorpsbewoner Jan Jansen constateert dat de reformatorische inwoners niet meedoen aan het sociale leven. "Ik ben bij van alles en nog wat betrokken geweest en heb het dus aan den lijve ondervonden. De oranjevereniging, de buurtbus, de muziekvereniging... je krijgt ze er gewoon niet bij." Volgens Jansen komen dit soort voorzieningen in gevaar nu de groep niet-gereformeerde inwoners steeds kleiner wordt.

Scriba Rien Butijn van de gereformeerde gemeente constateert dat de verhoudingen jaren geleden andersom lagen. "Werd dat toen ook als een probleem ervaren?", vraagt hij zich af.

Dat veel leden van de gereformeerde gemeente niet meedoen aan bepaalde activiteiten in het dorp is volgens Butijn een gegeven. "Maar andersom komen die andere mensen ook niet bij ons op de zangvereniging", stelt hij. "Tegen hen zou ik willen zeggen: kom eens bij ons buurten. Misschien kunnen we dan wat vooroordelen wegnemen."

Lees een uitgebreid verhaal in de PZC van maandag.

Klik hier voor cijfers

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement