Volledig scherm
Landschappelijke impassing van de vier zonnevelden in de Bathpolder bij Rilland. Op het grootste perceel (middenonder) wil Engie een biovergister bouwen. © Gemeente Reimerswaal/Rho

ZonXP wil op vier kavels zonneparken aanleggen

RILLAND -  ZonXP wil op vier plaatsen in de Bathpolder bij Rilland zonnevelden aanleggen. Behalve het perceel waar de biovergister van Engie is gepland, gaat het om nog drie stukken grond in het kassengebied.

Alle percelen samen zijn 22 hectare groot, waarvan 7 hectare wordt volgelegd met zonnepanelen. Alle andere grond blijft groen en wordt gebruikt om het zonnepark in te passen in het landschap. Volgens wethouder Jaap Sinke is een groot deel van de grond niet te bebouwen omdat de buisleidingstraat dwars onder door het gebied loopt. 

Volledig scherm
Op sommige plaatsen in de Bathpolder bij Rilland komen de zonnepanelen dicht bij huizen. © Google Streetview

Vorige week zette de gemeenteraad van Reimerswaal het licht op groen voor de aanleg van twee zonneparken: één in de Bathpolder en één in de Kreekrakpolder. De raad hoopt met haar medewerking de komst van de biovergister van Engie te verhinderen. Van de vier locaties in de Bathpolder is dit het grootste veld. 

ZonXP wil de landschappelijke inpassing samen met de bewoners en bedrijven in de Bathpolder vormgeven. Vooral op de kavel tussen de Bathpolderweg, Middenhof en Nieuwe Dwarsweg komen de panelen dicht bij huizen.

Natuurakker

In de Kreekrakpolder gaat het om een akker van 21 hectare. Volgens de onlangs gepubliceerde ruimtelijke onderbouwing wordt daar 20 procent gebruikt voor landschappelijke inpassing. Op het noordelijkste deel van het perceel, vlak langs de A58, komt een ‘natuurakker’. Hier wordt over enkele jaren ook de hoogspanningslijn Rilland-Tilburg aangelegd.  

De zonnepanelen in de Kreekrakpolder worden 2,5 meter hoog. Rondom komt een hek van 2 meter te staan waar klimplanten tegenaan zullen groeien.

Volledig scherm
Landschappelijke inpassing zonnepark Kreekrakweg Rilland. © Gemeente Reimerswaal/Rho
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement