Volledig scherm
Gemeentehuis Kapelle. © Willem Staat

Zondagsrust laat coalitie Kapelle klappen, VVD is totaal verrast

UPDATEKAPELLE - De SGP-fractie in Kapelle is per direct uit de coalitie gestapt. Reden voor de breuk is de ommezwaai die coalitiepartner VVD tijdens de laatste raadsvergadering maakte toen het ging over de zondagsopenstelling van winkels.

In Wemeldinge mogen de winkels open op zondag, in Kapelle blijven ze gesloten. Die afspraak stond in het kersverse coalitieakkoord van VVD, CDA en SGP. Dat de VVD in de raadsvergadering van 29 mei toch voor zondagsopenstelling in heel de gemeente Kapelle stemde, is bij de SGP in het verkeerde keelgat geschoten. „Ze hebben het partijbelang boven gemaakte coalitieafspraken gesteld en daarmee heeft de VVD het vertrouwen van de SGP verspeeld”, licht fractievoorzitter Henk Keurhorst telefonisch toe.

Voor VVD-wethouder Jon Herselman komt het bericht van de SGP als een verrassing. „Laat me raden: je belt vanwege de breuk. Ik kan alleen maar zeggen dat ik dit totáál niet voorzien had.” Natuurlijk wist Herselman dat coalitiepartner SGP niet blij was met het besluit van de VVD om vóór zondagsopenstelling in heel Kapelle te stemmen. Maar het bericht dat de SGP geen vertrouwen meer heeft in het college, komt voor Herselman geheel onverwacht. „Afgelopen dinsdag zijn we met de drie coalitiepartijen rond de tafel gaan zitten om de raadsvergadering te evalueren. Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en ik had het idee dat we de opgelopen deuk enigszins hersteld hadden.”

Keurhorst is een andere mening toebedeeld. „Het coalitiegesprek leverde niets op waarmee wij als SGP verder konden. Na uitvoerig overleg met fractie, achterban en bestuur hebben we uiteindelijk het besluit genomen uit de coalitie te stappen. Een lastige beslissing, vooral vanwege de vergaande gevolgen voor wethouder Marco Kleppe.” Door de breuk eindigt de politieke carrière van Kleppe, dieniet in de oppositiebanken plaatsneemt.

Herselman betreurt de breuk. „Achteraf gezien hadden we het net zo moeten aanpakken als Goes en Noord-Beveland. Die hebben de zondagsopenstelling in de gemeenteraad behandeld voordat er een nieuwe coalitie was. Dan kan iedere partij bij zijn standpunt blijven en was er nu niets aan de hand geweest.” Volgens Herselman is deze optie ter sprake gekomen tijdens de onderhandelingen, maar is uiteindelijk gekozen voor een compromis in het coalitieakkoord. „Op dat moment voorzagen wij geen problemen.”

Die problemen lijken groter dan ooit nu de nieuwe coalitie na één maand uiteengespat is. Vooruit kijken wil Herselman nog even niet. „De komende dagen gebeurt er helemaal niets. De emoties zitten bij sommigen hoog, dus we laten de boel eerst maar eens betijen. Volgende week kijken we verder.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Andere locatie voor brandweerkazerne Heinkenszand lijkt uitgesloten, ondanks protest
    PREMIUM

    Andere locatie voor brandweer­ka­zer­ne Heinkens­zand lijkt uitgeslo­ten, ondanks protest

    HEINKENSZAND - Slikken of stikken. Dat gevoel overheerst bij bewoners van de Hoefbladstraat en Clara’s Pad in Heinkenszand. Een bewonersbijeenkomst afgelopen dinsdagavond heeft de onrust rondom de komst van een nieuwe brandweerkazerne in hun ‘achtertuin’ niet kunnen wegnemen. Omwonende Kim van Sabben: ,,Het kwam op ons over alsof al voor 99,9 procent zeker is dat de kazerne er komt.”