Volledig scherm
Prins Willem-Alexanderhaven. © Google Maps

Zo wil Yerseke de verkeerschaos op de Havendijk aanpakken

YERSEKE - Door de havens in Yerseke over vijf jaar ingrijpend te verbouwen wil Reimerswaal de groeiende toeristenstroom aan het dorp opvangen. De gemeente wil echter eerst korte metten maken met de verkeerschaos op de Havendijk. De weg langs de oesterputten gaat volgend jaar volledig op de schop.

Ladende en lossende vrachtauto's, woon-werkverkeer, toeristen, fietsers... Op de Havendijk in Yerseke krioelt het allemaal door elkaar. Dat er nog nooit een ongeval is gebeurd mag een wonder heten, zo klinkt het vanuit het gemeentehuis in Kruiningen.

Om de situatie voor zowel ondernemer als toeristen te verbeteren, vond de gemeente het vorig jaar tijd voor een toekomstvisie. In plaats van een extern bureau in te schakelen, gaf Reimerswaal de opdracht aan een stedenbouwkundige en een verkeersexpert van de de gemeente Goes. Het plan, dat in vier delen is opgesplitst, is dinsdagavond gepresenteerd.

1. Korringaweg
Naast de Zaete is nu nog een parkeerterrein. Dat verdwijnt zodra de bouw van de tweede toren begint. Ook verliezen vrachtauto's die bij de mosselbedrijven aan de Korringaweg moeten zijn daardoor de mogelijkheid om te draaien. Daarom komt er vlak voor het NIOZ een rotonde. Onderaan de dijk, in de Molenpolder, komt ook een groot particulier parkeerterrein. Vanaf de Zaete wordt de Korringaweg opnieuw ingericht, zodat het aantrekkelijker wordt om er te lopen.
Kosten: 172.000 euro
Uitvoering: 2017 of 2018

2. Havendijk
Langs de Havendijk ligt nu -aan de kant van het dorp- een smal voetpad. Omdat daar weinig te zien is, lopen daar nauwelijks toeristen. Het smalle voetpad aan de kant van de oesterputten wordt vebreed tot 1.50 meter. Tussen deze wandelstrook en rijbaan komt een strook voor kort parkeren, laden en lossen. Langparkeren is voortaan verboden op de Havendijk. Het bestaande parkeerterrein aan de Willem-Alexanderhaven wordt opgehoogd en opnieuw ingedeeld. Het aantal parkeerplaatsen verdubbelt: van 45 naar 90. Via een steigerconstructie komt er een wandelverbinding naar het looppad op de Havendijk.
Kosten: 500.000 euro
Uitvoering: 2017 of 2018

3. Jachthavens
Om definitief af te rekenen met de parkeerproblemen op en rond de haven, wil de gemeente een deel van de Willem-Alexanderhaven dempen. Door het oudste stukje haven tot aan restaurant De Viskêête te dempen, kan het parkeerterrein nog een keer in capaciteit verdubbelen naar 180 plaatsen. Het verlies aan ligplaatsen in de haven wordt opgevangen door de havendam tussen de Alexanderhaven en de Beatrixhaven vanaf het havenmeesterkantoor af te graven. Het landhoofd wordt bereikbaar door een wandelpromenade aan te leggen. Wellicht kan daar ook een nieuwe horeca-voorziening komen.
Kosten: 2,2 miljoen
Uitvoering: 2021.

4. Kijkuit
Onderaan de Julianahaven, thuisbasis van de vissersvloot, ligt nu al het parkeerterrein Kijkuit. De gemeente wil dit aantrekkelijker maken door het 200 plekken tellende terrein op te knappen en het wandelpad over de dijk te verlichten en verbreden tot twee meter.
Kosten: 153.000 euro
Uitvoering: 2019

Volledig scherm
Havendijk Yerseke © Google Maps
Volledig scherm
De Zaete in Yerseke. © Joeri Wisse