Volledig scherm
PREMIUM
Peter de Vos (met pet) bij deel twee van de nieuwe tijdelijke woning. Dochter Puk (rechts) bekijkt het van een afstandje. © Marcelle Davidse

‘Zijn tranen hebben het vuur gedoofd’: Hof Keizersweel krabbelt op na verwoestende brand

WEMELDINGE - Terwijl oudste dochter Puk een schoen uit de brandstapel vist (,,Ik heb er al meer gevonden, maar nooit eens een paar, gek hè”) kijkt oma Koos naar de zwartgeblakerde woning. Het doet haar pijn. ,,Wij hebben hier 24 jaar gewoond. Toen we hier kwamen was Peter nog geen jaar oud. Mijn man leeft niet meer, maar ik denk dat hij van boven met zijn tranen het vuur heeft gedoofd.” Inmiddels bouwt de familie De Vos aan een nieuw bestaan op Hof Keizersweel in Wemeldinge.

Het gezin werd ruim een maand geleden getroffen door een grote brand. Sindsdien is de eigen woning aan de Hoogeweg in Wemeldinge onbewoonbaar en verblijft de familie De Vos in het vakantiepark. Gescheiden van de paarden, kamelen, struisvogels en andere dieren. Naast de puinhopen van de verwoestende brand bouwt het gezin zijn bestaan weer op. Een woonunit vormt de basis voor de definitieve terugkeer op het vertrouwde nest. Ondertussen biedt een buurvrouw uitkomst voor de workshops en kinderfeestjes: ,,Dat is zo ontzettend lief”, zegt Penney van de Borgt.

  1. Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landweggetje fiets, ruik ik mijn vader’
    PREMIUM
    Weer Even Thuis

    Nelleke groeide op in Kapelle: ‘Als ik over een landwegge­tje fiets, ruik ik mijn vader’

    In de Ooststraat in Kapelle staat een huis dat al vanaf de bouw, begin jaren 60, in bezit is van dezelfde familie. Nelleke Tessen-Van Liere (70) verhuisde in 1994 terug naar het huis waarin ze vroeger met haar ouders en haar zus heeft gewoond. In de tussentijd is er veel veranderd. ,,Kijk alleen al naar het dialect. Wij spraken vroeger allemaal Zeeuws met elkaar. Tegenwoordig wordt dat door jongeren nauwelijks nog gesproken.”