Volledig scherm
Het gaat een hele klus worden om de financiën van sport- en recreatiecentrum Omnium op orde te krijgen. © Johan Van Der Heijden

Zeven ton nodig voor onderhoud van sportcentrum Omnium

GOES - De kosten voor het Omnium in Goes lopen steeds verder op. Voor onderhoud van het sport en recreatiecentrum is nu 750.000 euro nodig. B en W vragen aan de gemeenteraad om dat bedrag beschikbaar te stellen. 

Het geld is nodig doordat het Omnium geen goede onderhoudsplanning heeft. Daardoor wordt het geconfronteerd met kosten waar niet op was gerekend. Dat geld kan het sport- en recreatiecentrum nooit zelf ophoesten, omdat niet wordt verwacht dat de inkomsten op korte termijn gaan stijgen. Onder meer de bezoekersaantallen van het tropisch bos blijven achter bij de verwachtingen.

Subsidie

Omnium, waarvan de gemeente de enige aandeelhouder is, draait al jaren rode cijfers. De gemeente heeft de subsidie de afgelopen jaren al een paar keer verhoogd. Er vloeit nu jaarlijks een dikke zes ton naar de Zwembadweg.

De directie van Omnium kreeg de opdracht een plan op te stellen om de resultaten structureel te verbeteren. Dat gaat een hele klus worden. Bij het maken van het plan is gebleken dat simpelweg het besparen van kosten of het verhogen van de inkomsten niet genoeg gaat helpen om de financiën structureel op orde te krijgen. Daarom wordt verder onderzoek gedaan, waarbij onder meer wordt gekeken naar de manier waarop de gemeente de voorziening financiert, de organisatie, het energieverbruik, de prijzen voor de gebruikers en de activiteiten die in Omnium plaatsvinden.

Voorziening

Eén ding staat volgens wethouder Derk Alssema vast: Omnium moet behouden blijven. ,,Het is een belangrijke voorziening voor inwoners van Goes en andere gemeenten.'' Het is de bedoeling dat de gemeenteraad in 2019 een voorstel krijgt voorgelegd over de toekomst van Omnium.

Dat rode cijfers worden geschreven, komt volgens Alssema deels omdat de kapitaallasten van het pand drukken op de begroting van Omnium zelf. In veel andere gemeenten staan ze in de gemeentebegroting.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement