Volledig scherm
Tom Ogink in de showroom van Zeeuwse Zaken. © Mechteld Jansen

Zeeuwse Zaken doet goede zaken

GOES - Zeeuwse Zaken doet al zeker zeventien jaar in alles wat Zeeuws is. De zaken gaan zó goed, dat het bedrijf onlangs verhuisde van Arnestein in Middelburg naar het Goese bedrijventerrein De Poel II.

Wie bedrijventerrein De Poel de afgelopen maanden heeft doorkruist via de Nansenbaan, kan het onmogelijk níet zijn opgevallen: de enorme Zeeuwse vlag op de gevel van het nieuwbouwpand aan de Marquesweg. De vlag staat symbool voor de bedrijfsactiviteiten in het pand. Daar huisvest namelijk Zeeuwse Zaken, een groothandel in Zeeuwse souvenirs, streekproducten en relatiegeschenken.

Zeeuwse Zaken is een nieuweling in Goes, maar het familiebedrijf van Frank Ogink, Tanja Prins en hun kinderen Tom en Simone bestaat al een kleine twintig jaar. De onderneming bivakkeerde jarenlang op Walchers grondgebied. Eerst in Vlissingen en toen dat onderkomen te klein werd, verhuisde Zeeuwse Zaken naar bedrijventerrein Arnestein in Middelburg. ,,Dat pand vonden we in het begin heel groot”, weet de 24-jarige Tom zich nog goed te herinneren. ,,Maar op het laatst moesten we flink stapelen om alles kwijt te kunnen. Vandaar dat we weer op zoek zijn gegaan naar een groter pand.”

Uitvalsbasis

Deze keer werd het Goes, vanwege de centrale ligging. De familie en personeelsleden Kelly Klijn en Johan Heeren doen veel zelf, van het bedrukken van verpakkingen tot de distributie van de souvenirs. Tom, die de vertegenwoordiging doet, zit dagelijks op de weg. ,,Dan moet je niet in een uithoek gaan zitten. Dit is een prima uitvalsbasis, niet alleen voor ons maar ook voor de klanten.”

In principe is Zeeuwse Zaken niet bedoeld voor de particuliere verkoop, maar toch stappen regelmatig mensen nieuwsgierig de showroom binnen om zich te vergapen aan de stellages vol Zeeuwse items. Van theelepels tot vingerhoedjes, van streekbier tot jam en van sieraad tot paraplu. Aan de wand hangen zelfs babyrompertjes met de opdruk I love Goes en uiteraard ontbreken ook de bekende Zeeuwse knoop-spullen niet. “We hebben een internetwinkel en een winkel aan de Kreukelmarkt waar particulieren terecht kunnen, maar het is niet zo dat we ze hier wegsturen, hoor”, zegt Tom.

Graadmeter

De fysieke winkel in het Goese centrum is voor Zeeuwse Zaken een goede graadmeter om te peilen welke (nieuwe) producten het goed doen. Afgelopen kerst was dat de Zeeuwse-knoopcollectie, nu vinden vooral de streekbieren en de samengestelde mandjes met streekproducten gretig aftrek. “Die informatie kan ons weer helpen om een aansprekend assortiment samen te stellen voor een camping met een toeristenwinkel of een organisatie die haar vrijwilligers een goodiebag of bedankje wil geven”, legt Tom uit.

Op de vraag welke Zeeuwse souvenir zijn persoonlijke favoriet is, moet Tom het antwoord schuldig blijven. ,,Ik lust graag een biertje, maar dat betekent niet dat ik de biertjes leuker vind dan de andere producten.” Dan, lachend: ,,Misschien maar goed ook. Mijn moeder zegt altijd: als je alleen verkoopt wat je zelf leuk vindt, hoef je geen winkel te beginnen.”