Zeeuwse Poezen en hun duistere kant

Ze zien er zo schattig uit, de poezen in de illustraties van Jenny Bommert uit Kapelle. Maar pas op. Sommige katten laten zich ook van hun duistere kant zien.

Het 'Bevelands Mannetje' en 'Bevelandse Vrouwtje' kijken zelfverzekerd terug in de ogen van de starende bezoekers. Meneer is  voorzien van Zeeuwse knopen en dito hoed, mevrouw is eveneens in klederdracht, compleet met muts, 'stikken' en bloedkoralen. Echte Zeeuwse Poezen, net als hun Walcherse, Schouwse en Zeeuws-Vlaamse buren aan de muur in de hal van het Kapelse gemeentehuis. En allemaal in een rondje van Zeeuws kant.

,,Het zijn onze eigen katten die model staan voor de Zeeuwse Poezen", vertelt de 27-jarige Bommert. ,,Claudius en Beebiepoes. Maar die laatste noemen we zo omdat ze altijd zo klein is gebleven. Eigenlijk heet ze Cleopatra. Ik gebruik ze eigenlijk altijd als model."

Voor haar tweede expositie in een Bevelands stadhuis (eerder was Goes al aan de beurt) heeft Bommert haar Zeeuwse Poezen weer van stal gehaald. De Kapelse illustrator is gek op katten. Als kind al diende zij als katten-oppas voor mensen die op vakantie gingen. Toch duurde het nog tot haar 25e voordat zij de dieren in haar illustraties ging verwerken.

,,Na de kunstacademie in Den Bosch heb ik het eerst met strips geprobeerd. Pas in 2015 maakte ik mijn eerste werk met een poes. Dat was het Bevelands Mannetje. De eigenaar van boekhandel Het Paard van Troje vond het wel wat. Hij zei: 'Als je er een serie van maakt dan wil ik ze wel uitgeven'. Dat hebben we vervolgens gedaan. Die ansichtkaarten worden nu in meer dan twintig winkels in Zeeland verkocht."

Naast haar liefde voor poezen heeft Bommert ook een stevige belangstelling voor de gothic-scene. Die twee liefhebberijen ontmoeten elkaar in een heel andere kant van haar werk. ,,Behalve dat ik van heel lieve dingen hou heb ik ook een fascinatie voor griezelig", zegt zij daarover. ,,Ik vind het bijvoorbeeld heel erg leuk om een schattige poes zombies tegen te laten komen. Ik hou van lieve en griezelige werken."

Een mooi voorbeeld daarvan is een exemplaar uit de Momento Mori-serie van Bommert. Daarop is een lief klein katje (Beebiepoes) te zien die voor een spiegel zit. In de spiegel ziet de poes wat van haar overblijft na de dood: Niet meer dan een geraamte. De uit Duitsland afkomstige kunstenares heeft wel meer duistere tekeningen gemaakt. Wat te denken bijvoorbeeld van een kitten in de armen van een zombie. Of hetzelfde lieflijke poesje zittend op een stapel schedels?  

Bommert noemt het zelf op haar site creepy cute cat illustrations. Voor haar is het contrast van lief en eng een mooie en logische mix waar zij nog lang niet mee klaar is. ,,Zo hadden mijn ouders een zwarte kater. Daar zou ik ook nog graag wat mee doen. Hij zou een mooie vampier zijn. Maar daar moet ik nog maar even mee wachten want die is vorig jaar pas overleden. Dat moet nog een beetje zakken."

Naast haar tekeningen op kaarten maakt Bommer ook verjaardagskalenders. En ook daar komt de duistere en morbide inslag van de kunstenares om de hoek kijken. ,,Je kan er op zetten wanneer iemand geboren is en daarachter staat nog een rijtje waar je kan invullen wanneer iemand overleden is." Praktisch toch?

De expositie van Jenny Bommert in het Kapelse gemeentehuis duurt nog tot 17 februari. Meer info op www.jenny-bommert.nl.

QUOTE jenny bommert: Mijn ouders hadden een zwarte kater. Hij zou een mooie vampier zijn