Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeuwind wacht moeizame strijd in Sint-Maartensdijk

THOLEN - Uitbreiding van het windpark bij Sint-Maartensdijk is nog ver weg. Dat bleek maandagavond wel bij de Thoolse commissievergadering.

Daar werd gesproken over de plannen van energiecoöperatie Zeeuwind en enkele lokale boeren, die vijf nieuwe, hogere molens willen bouwen bij de vijf bestaande exemplaren. 

Met de Stichting Vijf is Genoeg als aanjager, bijt de omgeving van het windpark zich echter stevig vast in de benen van Zeeuwind. Ook al is het plan voor uitbreiding nog geen officieel plan, maar zit het nog in de fase van potloodschets. Het is pas toe aan het eerste stapje in een onderzoek naar de gevolgen voor het milieu, en zelfs dat stapje is nog maar een concept. 

De publieke tribune zat desondanks vol op de eerste commissievergadering na het zomerreces. Het knetterde bij de inspraak van drie omwonenden, die alles aangrijpen om uitbreiding tegen te houden. 

De omgeving heeft al eerder bewezen zich te kunnen verzetten. Inspreker Kees Geuze van Vijf is Genoeg refereerde daar nog aan. In 2009 wilde Zeeuwind molens bij Stavenisse neerzetten. ,,Toen ben ik van deur tot deur gegaan en dat heeft effect gesorteerd.” De molens kwamen er daar, na lang getouwtrek, uiteindelijk niet. Ironisch genoeg mocht Zeeuwind toen als wisselgeld wel een extra windmolen neerzetten bij Sint-Maartensdijk. 

Ander geluid was er maandagavond ook: namens Zeeuwind gaf projectleider Marco Spaans een toelichting op de concept-plannen van de coöperatie. De handen van het publiek kreeg hij, anders dan bij de andere insprekers, niet op elkaar. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement