Volledig scherm
Marcel Verhoeff: ,,De natuur van Oranjezon is geweldig. Het is een mooie plek om inspiratie op te doen.'' © Monique Liet

Zeeuw leidt al 20 jaar het Don KosakenChor: Moskou is heerlijk, maar Wolphaartsdijk is thuis

WOLPHAARTSDIJK - Marcel 'Nicolajevich' Verhoeff is al 20 twintig jaar dirigent van het Don KosakenChor Russland. Binnenkort neemt hij de Russen mee naar zijn woonplaats Wolphaartsdijk.
,,Optredens in kleinere steden lijken misschien totaal anders dan een optreden in het Witte Huis in Moskou of het Concertgebouw in Amsterdam, maar dat is zeker niet het geval. Een van onze doelstellingen is om naar het publiek toe te gaan. Naar mensen die niet in staat zijn ver te reizen om in een grote stad een professionele voorstelling bij te wonen. Zaterdag staan we in in de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk en op 30 november in Terneuzen. Het wordt de derde keer dat we met het koor mijn dorp aandoen.''

Zalig Zeeland ,,Sinds zeven jaar woon ik zalig in Zeeland. Ik wilde graag weg uit de Randstad en zo ben ik hier beland. Vanuit het dorp ben je zo op vliegveld Zaventem. Tegelijkertijd ligt het Veerse Meer om de hoek. Het spel van mooie luchten en water is vlakbij mijn huis te zien. Een van mijn favoriete plekken is het strand bij Oranjezon. Kijkend naar de ondergaande zon en luisterend naar de golven is het een mooie plek om inspiratie op te doen. Een meditatieve ervaring." Via de tuindeur ,,Ik heb leuke contacten in het dorp. Als ik aan het eind van een reeks concerten thuiskom en in mijn eigen tuin appels en peren pluk om een drank van te brouwen, komt er regelmatig iemand via de tuindeur naar binnenlopen. 'Wat doe jij nou?', vragen ze dan en voordat je het weet, voer je diepgaande gesprekken over allerlei thema's. Van dat gemoedelijke samenzijn kan ik echt genieten." Grote familie ,,In Rusland komen we regelmatig samen in een 'datsja', dat is het Russische woord voor een buitenhuis. Daar zitten we samen rond de knisperende open haard, het voelt dan als een grote, hechte familie. Er worden gedichten voorgedragen en er wordt gesleuteld aan een nieuw repertoire. Vaak zijn dat liederen die niet eens op papier staan, maar van geslacht op geslacht zijn doorgegeven. Een groot deel van ons publiek spreekt geen Russisch, maar toch merk je dat mensen aanvoelen waar het over gaat. Elke zanger heeft een eigen verhaal. Mijn taak is om al die emoties respectvol tot een geheel te smeden. Het mooiste compliment is wanneer iemand met een glimlach in zijn hart na de voorstelling de zaal verlaat." Kleine man ,,Tijdens mijn studententijd aan het conservatorium trof de Russische muziek mij in het hart. Ik kreeg een beurs om in Rusland te studeren en werd op een gegeven moment uitgenodigd door het Groot Russisch Academisch Staatskoor te Moskou. Nu moet je je inbeelden: ik ben niet zo'n groot mannetje en ik stond voor negentig professionele zangers en zangeressen. Ik was helemaal happy dat ik als jonge student voor dit beroemde koor mocht staan. Later werd ik gevraagd om chef-dirigent te worden van een nieuw op te richten professioneel Kozakkenkoor, het Don KosakenChor Russland." Nicolajevich ,,In Rusland noemen ze mij ook wel Nicolajevich. Dat betekent: zoon van Nico. Nico was mijn vader, hij was ook dirigent. Hij is overleden toen ik nog jong was. Na zijn overlijden dacht ik regelmatig: hoe kan ik mijn vader toch meedragen op het podium? Toen kwamen de Russen met deze naam. Zo mooi: zijn naam en mijn naam neem ik nu iedere keer mee het podium op." Nagenieten ,,Nu zit ik nog in mijn appartement in hartje centrum van de miljoenenstad Moskou. Mijn vrouw is gisteren richting huis vertrokken. We vinden het beiden heerlijk in Rusland. Maar pas wanneer ik in Wolphaartsdijk bij de openhaard zit en de klok hoor slaan, kan ik ontsnappen aan de drukte. Dan kan ik pas echt nagenieten van een tournee."

Het Don KosakenChor Russland treedt zaterdag 19 november om 20.00 uur op in de Nicolauskerk in Wolphaartsdijk. Woensdag 30 november om 20.00 uur staat het koor in het Scheldetheater te Terneuzen.