Volledig scherm
PREMIUM
Tim Sinke en Marjolein van Vliet met hond Hazel kunnen niet verder op het Banjaardstrand bij de reddingspost door het afgeslagen strand en hoog water. © Dirk Jan Gjeltema

Zand, geld en haast zijn geboden bij herstel van weggeslagen stranden

KAMPERLAND - ,,Ik sta nu te kijken op het Banjaardstrand en het is echt desastreus”, zegt Jos van Halst van Strandexploitatie Kamperland. Hij ziet welke schade Ciara er heeft aangericht. ,,Het strand aan de duinvoet is helemaal weggeslagen."

Van Halst wacht een zware taak om het strand voor het zomerseizoen gebruiksklaar te maken. Want dat seizoen klopt al op de deur. ,,Wij beginnen altijd half april met het plaatsen van de strandhuisjes. Het merendeel daarvan is zelfs al verhuurd. Maar waar de huisjes en de vlonders moeten komen is het strand helemaal weg."

Om het strand nog enigszins bruikbaar te maken rekent de exploitant in ieder geval niet op Rijkswaterstaat (RWS). ,,Iedereen roept dat wel, maar dat is een heel log orgaan. Die gaan dat echt niet voor de zomer in orde maken. We moeten zelf aan de bak, want RWS laat het volledig afweten. Voordat die een aanbesteding rond hebben ben je zo een jaar verder."