Volledig scherm
© Thinkstock

Witwasser moet te lang wachten op vonnis: lagere straf

MIDDELBURG - De rechtbank in Middelburg heeft donderdag de 41-jarige E. T. uit Kapelle tegen wie een taakstraf van honderd uur was geëist, een werkstraf van zestig uur opgelegd. Dit mede doordat de zogeheten 'redelijke termijn' (de termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld) met 31 maanden is overschreden. T. kreeg deze straf voor het witwassen van bijna twee ton, geld dat van drugshandel afkomstig zou zijn.

De hoofdverdachte in deze witwaszaak, de 43-jarige A. B. uit Sierra Leone werd conform de eis veroordeeld tot één jaar cel. Zijn rechterhand M. J. (43) uit Angola kreeg in plaats van de gevorderde negen manden vier maanden cel opgelegd. B. en J. zijn waarschijnlijk weer teruggekeerd naar Afrika. B., J., en T. kwamen in beeld naar een Noors-Zweeds onderzoek naar de drugshandel vanuit Afrika, waarvan de opbrengst onderweg naar Afrika werd witgewassen.

Plastic tas

Eind 2008 verzocht een goede vriend van T. hem om voor ruim dan 199.000 euro aan contant geld te kopen. Het geld in kleine coupures kwam van B. en werd in een plastic tas afgeleverd. T. en de vriend brachten het geld naar de bank om te storten en het geld werd naar de leverancier overgemaakt. Op dezelfde manier leverden gerenommeerde bedrijven in Goes goederen aan Afrikanen.

Dat gerenommeerde bedrijven zo handelden en dat het geld via een goede vriend bij T. terecht kwam is volgens de rechtbank niet relevant. Die stelde dat T. op zijn minst achterdocht had moeten hebben, vragen had moeten stellen en dus niet had voldaan aan zijn onderzoeksplicht.