Volledig scherm
Burgemeester René Verhulst komt aan in Wissekerke © Joeri Wisse

Wissekerke in de schijnwerpers tijdens Open Monumentendag

WISSEKERKE - Veel monumenten zijn er niet te vinden, maar vanwege het 800-jarig bestaan, mocht Wissekerke toch extra in de aandacht staan tijdens de Open Monumentendag in de gemeente Goes.

Burgemeester René Verhulst vereerde de kleinste kern van zijn gemeente met een bezoek. Geheel in stijl arriveerde de burgemeester en zijn partner in een koets bij Meubel- en Rijtuigstofferderij C.J. Brouwer in Wissekerke.

Verhulst kwam goed voorbereid aan, want even later hield hij een lezing over de geschiedenis van het gehucht. Met het thema van de Open Monumentendag, iconen en symbolen in het achterhoofd, richtte hij zich vooral op het ontstaan van het wapen van Wissekerke.

Dat wordt gesierd door een wijnstok, met op het schildhoofd zes wijnranken. Volgens Verhulst, is de meest aannemelijke verklaring dat de ambachtsheer van Wissekerke wijngaarden had in het Westland. „Voordat bier de plaats van wijn innam, waren er vooral in het zuiden van Nederland veel wijngaarden te vinden. Door de wijnranken op het schild van één van zijn bezittingen te plaatsen, wilde de ambachtsheer waarschijnlijk laten zien wat hij zoal in huis had.” Een andere verklaring kan volgens Verhulst een verwijzing naar het christendom zijn, waar de wijnrank ook als symbool veelvuldig voorkomt.

Het terrein van Brouwer staat elk jaar tijdens Open Monumentendag open voor publiek. In en om de gebouwen werden demonstraties gegeven van oude ambachten. Zo kon het publiek uiteraard zien hoe meubels worden gestoffeerd. Maar ook andere kunstenaars, zoals een glas-in-loodzetter een een restauratieschilder, lieten zien wat ze in huis hadden. Mede door het goede weer werd de Open Monumentendag, net als op andere plaatsen in de regio, goed bezocht.

  1. Medewerkers van Nummer 9 in Goes zitten tijdelijk aan de overkant van de straat

    Medewerkers van Nummer 9 in Goes zitten tijdelijk aan de overkant van de straat

    GOES - Klanten van Nummer 9 in Goes moeten sinds kort aan de overkant van de straat zijn. Het eigenlijke pand van de cadeaushop annex lunchroom, aan de Lange Vorststraat, wordt verbouwd en uitgebreid om de komst van de mensen van bakkerij Jikkemiene uit Nisse mogelijk te maken. ,,Het is een spannende tijd'', zegt unitmanager Marianne van Hekke. ,,Maar de medewerkers zijn heel blij dat ze straks in een mooi nieuw pand mogen werken.''