Volledig scherm
Plan Kelders in het centrum van Krabbendijke. Op de achtergrond is fruitbedrijf Vogelaar Vredehof te zien. © Joeri Wisse

Winst op gronddeal in Krabbendijke verdampt door hoge saneringskosten

KRABBENDIJKE - Rijk zal Reimerswaal niet worden van de verkoop van bijna één hectare grond aan fruitbedrijf Vogelaar Vredehof in Krabbendijke. De sanering van de grond kost meer dan de gemeente krijgt voor de kavel.

Om de grond waar vroeger de gasfabriek stond brandschoon te krijgen, is de gemeente bijna een half miljoen euro kwijt. Tel daarbij dik twee ton voor bijkomende werkzaamheden aan het riool bij op en de totale kosten komen uit op 661.000 euro. De gemeente verkoopt de grond voor 515.000 euro. Een tekort van  bijna anderhalve ton dus.

Merkwaardig

Het rekensommetje deed heel wat wenkbrauwen fronsen in de Reimerswaalse gemeenteraad. ,,De grond was toch al gesaneerd?", merkte Andries Jumelet (CU) op.  ,,Waarom wil Vogelaar Vredehof dat de grond een woningbouwkwaliteit krijgt?", wilde Artwin Otte (SGP) weten. Is een verkoopprijs 55 euro per vierkante meter niet véél te weinig, vroeg Olaf Buteijn (CDA) zich af. ,,Het is een merkwaardig  voorstel”, concludeerde Marien Weststrate van Leefbaar Reimerswaal. ,,Voor een leek niet te begrijpen.” 

Wethouder Jaap Sinke legde uit dat hij eigenlijk geen keuze had.  Het uitgangspunt is dat  Vogelaar Vredehof behouden moet blijven voor Krabbendijke. ,,Ongeveer honderd gezinnen uit Krabbendijke en omgeving eten er een boterham van”, onderstreepte Sinke.  De gemeente wil daarom graag meewerken aan de uitbreidingsplannen door een stuk grond van het zogeheten Plan Kelders te verkopen  aan het bedrijf. Sinke vindt dat de grond voor een goed tarief is verkocht. De taxateur heeft de waarde geschat op 35 euro per vierkante meter, de gemeente heeft een deal gesloten voor 55 euro.

Kritische afnemers

De grond van Kelders is inderdaad lang geleden al eens gesaneerd, beaamde Sinke. Ooit was het plan om winkels naar het terrein te verplaatsen. Die plannen zijn al lang van de baan. Dat de grond nu toch op woonkwaliteit moet worden gebracht terwijl er geen huizen worden gebouwd, heeft te maken met de klanten van Vogelaar Vredehof. ,,Zijn afnemers zijn zó kritisch dat hij bang is die kwijt te raken zodra ze horen dat het bedrijf op licht vervuilde grond is gebouwd.”

Er zit dus voor de gemeente niet veel anders op dan de grond alsnog helemaal te schoon te maken. Bij saneringen is het gebruikelijk dat de provincie (een deel) betaalt. Sinke zegt dat momenteel onderhandelingen plaatsvinden. ,,We weten nog niet hoeveel we uit Middelburg kunnen verwachten en hoe hoog de kosten uiteindelijk uitvallen. Het zou mooi zijn als we net boven de nul euro uit kunnen komen.” 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement